Wednesday, March 29, 2017

Chili con Carne

Chilis bab
GASTRO » Taste explorer



Recently I try to optimize my domestic tasks - you know to squeeze so much in a day that is possible. So that's the reason why fast dinner recipes dominate the blog. I'm quite sure that everyone has his/her own "Chili con Carne" recipe, so let's consider mine only as a source of further inspiration. I use canned vegetables to quick up the process, and never forget to add the "secret key ingredient", dark chocolate to it.

Az utóbbi időben próbálom a végletekig optimalizálni a házimunkákat - tudjátok, kipréselni a napból amit csak lehet. Talán ez az oka, hogy főleg gyors vacsorareceptek uralják a blogot. Bizonyára mindenkinek megvan a maga csilis bab receptje, szóval úgy tekintsetek az enyémre, mint további inspirációforrás. Hogy minél gyorsabban elkészüljön az étel, konzerv zöldségeket használok, és nem szabad megfeledkezni a "titkos hozzávalóról", az étcsokoládéról sem.

Ingredients (appr. 3 persons):
- 300 g minced meat (beef or pork)
- 1 canned red bean (400 g)
- 1 small canned sweetcorn (160 g)
- 1 medium sized onion
- 400 ml tomato puree (mine was a house-made, you may use e.g. 400 g canned tomato)
- chili sauce (2-3 tbsp, I use sweet chili sauce)
- "chili con carne" seasoning mix (1-2 tsp)
- salt and pepper
- pinch of cinnamon
- 15-20 g dark chocolate
- olive oil

For serving:
- pita bread or tortilla
- salad leaves
- grated cheese (cheddar is my fave)
- sour cream

Hozzávalók (kb. 3 főre):
- 300 g darált hús (marha vagy sertés)
- 1 nagyobb konzerv vörösbab (400 g)
- 1 kisebb konzerv kukorica (140 g)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 400 ml paradicsomszósz (én házilag készítem, helyettesíthető pl. 400 g konzervvel)
- chili szósz (2-3 ek, én édes fajtát használok)
- "chili con carne" fűszerkeverék (1-2 tk)
- só és bors
- csipetnyi fahéj
- 15-20 g étcsokoládé
- olíva olaj

Tálaláshoz:
- pita vagy tortilla
- salátalevelek
- reszelt sajt (pl. cheddar)
- tejföl

Preparation:
- Chop the onion and in a large skillet start to sauté on a small portion of olive oil until it's tender.
- Add the minced meat and stir-fry for a few minutes, until just cooked a bit.
- Add seasonings: salt, freshly ground pepper, seasoning mixture and chili sauce according to your taste.
- Stir fry for a minute, then add the tomato sauce to the mixture.
- Let it cook on small heat for 10-15 minutes, stir occasionally. (Add water if necessary of course...)
- Rinse the canned vegetables and when the meat is tender enough, stir in them.
- Let's balance the final taste of the dish with pinch of cinnamon, chocolate, if the tomato is too sour add some sugar as well.
- Taste it again and if it is needed add more salt or chili sauce.
- Cook just for a minute until the vegetables are boiled a bit, too.
- Serve the dish in tortilla or pita, or in a salad bed with tortilla chips, topped with cheese and sour cream.

Elkészítés:
- Vágjuk apróra a hagymát, és egy nagy serpenyőben kevés olajon pároljuk meg.
- Adjuk hozzá a darált húst, majd pirítsuk meg egy kicsit.
- Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, a fűszerkeverékkel és a chili szósszal ízlésünk szerint adagolva.
- Süssük kevergetve egy percet, majd öntsük fel a paradicsomszósszal.
- Alacsony lángon főzzük néha megkevergetve 10-15 percig. (Adjunk hozzá vizet, ha szükséges ...)
- Legöblítjük a konzerc zöldségeket egy szűrőben, és amikor a hús megpuhult, belekeverjük az ételbe.
- Igazítsunk az ízeken egy csipetnyi fahéjjal és a csokoládéval, illetve ha a paradicsom túl savanykás lenne, egy kis cukorral is.
- Kóstoljuk meg újra, és ha kell sózzuk, vagy tegyük még csípősebbé egy kis csili szósszal.
- Főzzük össze az egész még egy-két percig, hogy a zöldségek is átmelegedjenek.
- Tálalhatunk: pitában vagy tortillában, esetleg salátalevélben megágyazva, a tetején sajttal és tejföllel kínálva.


Thanks for stopping by! / Köszi, hogy benéztél!
Andrea

0 megjegyzés:

Post a Comment