Túrógombóc eperszósszal
GASTRO >> Dessert Here comes another favourite dish of my family. I have tried several dumpling recipes before and finally it was the perfect one, as I like: delicious and full of cottage cheese, and last but not least easily made. Usually we eat the dumplings with sweetened sour cream, but on special occasions it is worth making a try with this warm strawberry sauce as well. The portion of the recipe is enough for 2-3 person if you serve it as a dessert, but as a main course maybe you should start with a double dose right away.
Another important note: this recipe is for cottage cheese like Hungarian "túró". It's very probable that products can be bought in other country may differs in consistence. In this case you have to experiment with the amount of flour and semolina. I haven't ever tried but the consistence of Italian ricotta is very similar to the cottage cheese I use, so this can be a base for your trial.
Íme következzen egy újabb családi kedvenc. Régebben több túrógombóc receptet is kipróbáltam, míg végül az alábbi változat bizonyult tökéletesnek: finom, teli van túróval, és nem utolsó sorban könnyen elkészíthető. Általában édesített tejföllel fogyasztjuk, de különleges alkalmakkor érdemes egy próbát tenni a forró eperszósszal is. A receptben foglalt adag 2-3 főre elegendő, ha csak desszertként tálaljuk, azonban ha főételként akarjuk fogyasztani érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni.
Ingredients (Serves 2-3):
for dumplings:
- 25 dkg cottage cheese
- 1 egg
- 1 tbsp cane sugar
- 1 pck vanilla sugar
- 1 tbsp flour
- 2 tbsp semolina
- bread crumbs and little oil for the coating
for sauce:
- 20 dkg frozen strawberry
- 3 tbsp cane sugar
- 1 pck Bourbon vanilla sugar
- few drops of cognac flavor
- 1 big tsp food starch
Hozzávalók (2-3 személyre):
a gombócokhoz:
- 25 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 ek liszt
- 2 ek búzadara
- zsemlemorzsa és pici olaj a bundához
a szószhoz:
- 20 dkg fagyasztott eper
- 3 ek cukor
- 1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
- pár csepp konyak aroma
- 1 nagy tk étkezési keményítő
Preparation:
in a bowl mix all ingredients of dumpling together: I usually start with the egg, whisk the whole egg, then put the cottage chese in and smash together with egg. After that you can put the dry ingredredients, then with a fork push and stir until all of them are combined well. Set aside for appr. 10 minutes.
Meantime take a large pot of water and bring to a boil. The mixture of the dumpings is a little bit soft so you will be able to form it only with wet hands. So let's wet your hand then in your plams form little balls. Slide the dumpling into gently boiling water. You will need to wet your hands again after each 3-4 dumplings, so they will not stick. Otherwise this portion for 1 egg will be enough for appr. 10 little pieces.
During the dumplings cook you can make the coating in a separate skillet. Put 1-2 tbsp oil in the pan and pour the bread crumbs in. Constantly stirring it toast the bread crumbs until golden-brown, in the end pour it into a bowl. Meatime the dumplings will come to the surface of water, after that you have to cook them for 3-4 minutes. When they are ready turn off the heat, then with a slotted spoon remove the dumplings, put in the toasted bread crumbs and moving the bowl around coat them. Keep the dumplings in warm place until serving.
Now we can continue with the strawberry sauce: put the melted fruits with the juice it has leaked into a pot and bring to a boil. Season with the sugars and cognac flavor. At this point you can choose that you cook the sauce until it thickens, or my way: if you don't want to overcook the strawberries let's take a big teaspoon of food starch, adding a very little water melt it in a large cup. Then add a mere spoonful boiling sauce to the food starch liquid just in order to compensate the temperature, stir quickly, finally add this mixture to the sauce in the pot. Stir and boil constantly until you get a smooth silky texture of sauce.
By serving you can make a strawberry bed for the dumplings or simply serve aside.
Enjoy your meal!
Elkészítés:
egy tálban keverjük el a gombóc valamennyi hozzávalóját: én előbb a tojással kezdem, jól elhabarjuk, majd hozzáadjuk a túrót, és egy villával jól összepaszírozzuk. Ezután jöhetnek a száraz alapanyagok, majd a villával addig keverjük és nyomkodjuk, amíg tökéletesen összeáll a massza. Körülbelül 10 percre félretesszük.
Eközben egy nagy lábasban bőven tegyünk vizet, és forraljuk fel. A gombócok masszája egy kicsit lágy, így csak vizes kézzel lehet őket megformálni. Tehát vizezzük be a kezünket, majd a tenyerünkkel görgessünk kis golyókat. Csúsztassuk bele a mérsékelten forrásba levő vízbe. Minden 3-4 gombóc után újra kell vizezni a kezünket, így nem fog ragadni. Egyébként a fenti 1 tojásos adag úgy 10 kicsi gombóchoz elég.
Amíg a gombócok főnek, elkészíthetjük a morzsát egy külön serpenyőben. Tegyünk bele 1-2 evőkanálnyi olajat, majd a zsemlemorzsát folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk, a végén pedig öntsük egy külön tálba. Ezalatt a gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor még 3-4 percet főzzük. Ha kész van, zárjuk el a gázt, majd egy lyukacsos kanállal kivesszük a gombócokat, és meghempergetjük őket a morzsában. A kész túrógombócot tálalásig melegen tartjuk.
Most folytathatjuk az eperszósszal: a kiengedett gyümölcsöt és a levét, amit eresztett, beletesszük egy lábasba, és felforraljuk. Ízesítjük a cukrokkal, illetve konyak aromával. Ezen a ponton többféleképpen is haladhatunk: vagy addig főzzük a szószt, míg besűrűsödik, vagy - ahogy én is teszem - ha nem akarjuk szétfőzni a gyümölcsöt étkezési keményítővel sűrítünk. Ehhez egy nagy teáskanálnyi keményítőt nagyon kevés vízzel egy nagy csészében feloldunk, majd hőkiegyenlítés céljából a forró szósz levéből úgy egy merőkanálnyival elkeverjük. Aztán ezt a keveréket visszaöntjük a szószba, és folytonos kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a szósz szép sima, selymes textúrájú nem lesz.
Tálalásnál csinálhatunk eperszósz ágyat a gombócoknak, de tehetjük egymás mellé is.
Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Post a Comment