Monday, February 13, 2012

Menu for Valentine's Day

Menü Valentin napra  
GASTRO >> Weekend lunch


The coming of Valentine's day has inspired me to add a little twist to our Sunday lunch. The menu itself is so ordinary: a celery cream soup, then breaded cheese with steamed vegetables and rice as main course and finally a dessert of chocolate chestnut. The accent is now on the details, i.e. all courses contain a heart-shaped element and that's all. The dishes can be prepared easily although it's a little bit tricky and takes some extra time to niggle with all the tiny details.

A Valentin nap közeledte engem is megihletett, és egy kis csavart vittem a vasárnapi ebédbe. A menü maga egészen hétköznapi: zellerkrémleves, aztán főételként rántott sajt gőzölt zöldségekkel és rizzsel, végül a desszert csokoládéval és gesztenyével. A hangsúly most a részletekre került, ugyanis minden fogásban van valami szív alakúra formázott elem, és ennyi. Az ételek könnyen elkészíthetőek, bár trükkös a dolog, ugyanis az apró részletekkel való pepecselés azért igényel némi plusz időt.



Celery cream soup 
Zellerkrémleves


Ingredients (Serves 3-4):
- 20 dkg celery root (as tender as possible)
- 1 big potato
- 2 cloves of garlic
- 1,2 l meat stock, or water adding a stock cube
- salt, pepper
- chopped parsley
- 1 tbsp sour cream (or 3 tbsp cream)
- 3-4 slices of toast bread

Hozzávalók (3-4 személyre):
- 20 dkg zellergyökér (ha lehet egy zsengébb darab)
- 1 nagy szem burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,2 l húsleves, vagy víz húsleveskockával
- só, bors
- aprított petrezselyem
- 1 ek tejföl (vagy 3 ek tejszín)
- 3-4 szelet toast kenyér

Preparation:
wash and peel the vegetables and chop into very small cubes (just in order to boil quickly). Put the vegetables in a pot, add the meat stock, season with salt and pepper, then let it boil. After 15-20 minutes all the vegetables are hopefully tender, so remove the pot from heat and with a hand mixer blend it to very smooth. If you used an old celery root maybe it will be necessary to filter the soup through in order to get rid of remaining celery strings. Return the pot with creamy soup to the heat, then add the sour cream and chopped parsley. Let it reach the boiling point again, and it's ready.

The Valentine's twist in this soup is the garnish (okay, celery is also believed to be an aphrodisiac food ...): I have pre-toasted the breads a little, this way I could cut out the heart shapes with cookie cutter more easily. Then place the toast hearts on a baking tin and put in the oven to toast more until crispy and brown.

Elkészítés:
mossuk  és hámozzuk meg a zöldségeket, majd vágjuk apró kockákra (csak hogy minél gyorsabban megfőjön). Tegyük fel a zöldségeket a húslével egy lábasban főni, ízesítsük sóval, borssal. Olyan 15-20 perc alatt remélhetőleg megpuhulnak a zöldségek, ekkor húzzuk le az edényt a tűzről, és kézi mixerrel (vagy átöntve turmixba) pürésítsük egészen simára. Ha öregebb zellert használtunk, elképzelhető, hogy át kell szűrni a krémlevest, így meg tudunk szabadulni a megmaradt zeller rostoktól. Tegyük vissza a levest a tűzre, adjuk hozzá a tejfölt és a petrezselymet, majd még egyszer forraljuk fel, és már kész is.
A valentinos csavar ebben az ételben a levesbetét (na jó, a zellert afrodiziákumnak is tartják...): én egy kicsit előpirítottam a kenyérszeleteket, így ugyanis könnyebben tudtam kivágni a kis szívecskéket a kiszúrókkal. Ezután tegyük a toast szíveket egy sütőlapra, majd a sütőben pirítsuk tovább, amíg szép barnásak és ropogósak nem lesznek.

Breaded cheese with steamed vegetables and rice
Rántott sajt gőzölt zöldségekkel és rizzsel


Ingredients (Serves 3-4):
- 50 dkg Trappist cheese (in rectangular shape if it is possible)
- 2-3 eggs
- flour and fine bread crumbs
- vegetable oil
- 1 cup rice
- 2 cup water
- salt
- 2 big carrots
- 1 big broccoli

Hozzávalók (3-4 főre):
- 50 dkg trappista sajt (négyzetes tömbben, ha lehet)
- 2-3 tojás
- liszt és finom zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- 1 csésze rizs
- 2 csésze víz
- só
- 2 nagy répa
- 1 nagy brokkoli

Preparation:
we must start with the cheese, at first cut in 1/2-1 cm slices then cut out the heart shapes with cookie cutter. Be creative and take care of sparing use of the slices, but if it is necessary you can fry the remaining part of cheese as well (it will be good for dinner :) Then let's start the breading: at first in the flour, then one coat of egg and bread crumb. In order to ensure proper frying of cheese we will need a second coat: so back to the egg and bread crumb again. This way we can hope that the coat is thick enough not to flow the cheese away during frying. As an additional safety step I put the breaded cheese hearts into the freezer, just for half an hour.

Meantime we can prepare the garnishments: in a pot fry the dry rice on a little oil, then add the water and little salt, cover the pot and on very slow heat steam it until ready. In a separate steamer pot put some salty water in the bottom and add to the boil. Wash and clean the carrot and broccoli, then cut into stripes respectively separate broccoli into florets. Place the vegetables in upper side of steamer, put on the bottom side pot and cover. Steam the vegetables slowly until crispy tender.

As a final step heat plenty of oil in a pan and when it is very hot fry the breaded cheese so quickly. Pray that it will not flow out :)


Elkészítés:
kezdhetünk a sajttal, azaz először 1/2-1 centi vastag szeleteket vágunk belőle, majd egy szív alakú süteményes kiszúróval kivágjuk a formákat. Próbáljunk kreatívak lenni, és minél gazdaságosabban felhasználni a sajtot, de ha szükséges rántsuk ki a nagyobb lepottyanó részeket is (jó lesz vacsorára :) Ezután folytassuk a panírozással: előbb a liszt, majd egy réteg tojás és zsemlemorzsa. Hogy sütés közben ne érje baleset a sajtot szükséges egy második réteg is: vagyis vissza a tojásba, majd zsemlemorzsába. Így már reménykedhetünk benne, hogy a bunda elég vastag lesz ahhoz, hogy sütés közben a sajt ne folyjon ki. Mint egy további biztonsági lépésként én még betettem a panírozott sajtokat a fagyasztóba, úgy fél órára.

Közben nekiláthatunk a köreteknek: egy edényben kevés olajon megpirítjuk a száraz rizst, majd felöntjük a vízzel, sózzuk. Az lábast lefedve nagyon lassú tűzön megpároljuk a rizst. Egy külön pároló edénynek tegyünk az aljába egy kevés sós vizet, s forraljuk fel. Közben készítsük elő a zöldségeket: a brokkolit mossuk és rózsáira szedjük, a répát meghámozzuk és hasábokra vágjuk. Ezután tegyük a zöldségdarabokat az edény felső részébe, majd azt az alsó lábasra helyezve lefedjük. Lassú tűzön addig gőzöljük, amíg puha, de azért roppanós nem lesz.

Utolsó lépésként egy serpenyőben bőven melegítünk olajat, s amikor már jó forró, gyorsan kisütjük a panírozott sajtszíveket. Imádkozzunk, hogy nem folyjon ki.:)

Chocolate chestnut hearts
Csokoládés gesztenyeszívek



Ingredients:
- 25 dkg frozen chestnut puree
- 3 tbsp rum
- 50 g dark chocolate
- powdered sugar
- strawberries

Hozzávalók:
- 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré
- 3 ek rum
-50 g étcsokoládé
- porcukor
- eper


Preparation:
when the chestnut puree is melted out mash it into a bowl. If you do not use a sweet puree or after tasting you find it not sweet enough, add some icing sugar, then the rum as well. Mix and work it to get a smooth mass. Now you should form the little hearts: I was working in small portions, flatten the mass and cut out the shapes with cookie cutter. By the last portion I just used my fingers to form the heart shape. Place the chestnut hearts on a tray and put in the fridge to thicken a little.
As a final step melt the chocolate on a water bath and decorate the chestnut hearts on the top. Put the sweetie back to fridge in order to let the chocolate set. Serve with fresh strawberries.

Elkészítés:
amikor a gesztenyepüré kiengedett paszírozzuk át egy tálba. Ha nem édes pürét használunk, vagy kóstolás után úgy ítéljük meg, nem elég édes, adjunk hozzá porcukrot, majd löttyintsük bele a rumot is. Gyúrjuk össze egészen sima masszává. Következő lépés a formázás: én kis adagokban dolgoztam, a kezemmel kilapítottam, majd kiszúró formával kivágtam a szívecskéket. Az utolsó adagnál már csak az ujjaimmal formáztam meg szív alakúra. A kész gesztenye szíveket tegyük egy tálcára, majd be a hűtőbe, hogy egy kicsit keményedjenek meg.
Utolsó lépésként vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, és díszítsük ki a gesztenye szívek tetejét. Tegyük vissza egy kicsit a hűtőbe, hogy a csokoládé megkeményedjen. Friss eperrel tálaljuk.

Enjoy your meal!

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment