Friday, October 26, 2012

Coconut Balls

Kókuszgolyó  
GASTRO ›› Dessert  


Another typical sweets from Hungary thus as the way it happens everybody has the own recipe. I kept the family traditions and use my Mum's recipe, so besides the traditional ingredients of crumbled biscuits and cocoa I enrich the balls with some crushed walnuts, raisins soaked in rum and sour cherry compote. So instead of homogenous thick coffee tasted balls we get some flavor-bomb with rich texture.

Egy újabb tipikus magyar édesség, szóval ahogy ez lenni szokott, mindenkinek megvan a saját receptúrája. Én a családi hagyományokat őrzöm, és anyukám receptje szerint járok el, vagyis a szokásos hozzávalók, mint darált keksz és kakaó mellett némi darabosra tört dióval, rumba áztatott mazsolával, és meggybefőttel gazdagítom a gombócokat. Így aztán a homogén, kemény, enyhén kávéízű golyócskák helyett egy gazdag textúrájú ízbombát kapunk.

Ingredients:
- 500 g crumbled biscuits
- 50 g walnuts
- 50 g raisins
- rum
- 100-200 g cane sugar (according to desire for sweetness)
- 20 g dark cocoa powder
- preserved sour cherry compote with the syrup (mine had pitted cherry in syrup with drained weight of 350 g)
- desiccated coconut for coating (a package of 100 g must be enough)

Some notes:
- for BISCUIT: in Hungary we have a special "household biscuit" that we use for this purpose. Unfortunately I don't know alternatives in abroad, but I could find some "Nice biscuits" which is used for making rum balls, too, so maybe it is a good starting point for you. Our household biscuit is slightly sweet, relatively firm so not a shortbread kind of biscuit. When you crumble them it has nearly a same smooth structure than flour.
- for SOUR CHERRY compote: it is also usual process for us to preserve sour cherry in syrup, we can also buy them either in pitted form. Alternatively you can maybe buy frozen sour cherries, but do not forget to catch the juice as the cherry is melted since you will need for it to draw up the dough.

Hozzávalók:
- 500 g darált háztartási keksz
- 50 g dió
- 50 g mazsola
- rum
- 100-200 g nádcukor (amennyire édesen szeretnénk)
- 20 g Holland kakaópor
- meggybefőtt (az enyém egy magozott változat volt, 350 g töltősúllyal)
- kókuszreszelék (egy 100 g-os zacskóból kifutja)

Preparation:
let's start with the raisins, place them in a cup and pour some rum that just cover them. Let it be soaked for half an hour. If you could not buy pitted sour cherry then prepare them: remove the seeds but don't forget to keep the syrup! Crumble the biscuits if you have whole pieces. You can also roast the walnuts in a dry pan in order to get an intensive aroma, then cut them roughly with a sharp knife.

Take a large mixing bowl and add the ingredients: the crumbled biscuit, sugar, cocoa powder, walnut pieces and combine these dry ingredients. Next steps are the raisins together with the rum and the cherries, mix them again. Now you can add the cherry syrup in small portions. Continuously knead the "dough" adding as much syrup that you get a big firm ball so you can form it easily.

In a small bowl pour some desiccated coconut, form little balls with your hands in nearly similar size, then roll them into the coconut and arrange on a serving plate. It is good to prepare a day before serving in order to allow them to firm up a little and the flavors to blend, but frankly saying we were not so patient. :)

Enjoy your meal!

Elkészítés:
kezdjük a mazsolákkal, tegyük egy kisebb csészébe őket, és adjunk hozzájuk annyi rumot, ami épp ellepi. Hagyjuk ázni úgy fél órán át. Ha a befőttünk nem kimagozott meggyből van, fejtsük ki a meggyeket, de nehogy kiöntsük a levet! Ha kell, daráljuk le a kekszet is. A diót előkezelhetjük egy kicsit, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd késsel durvára vágjuk.

Most vegyünk elő egy nagyobb tálat, és tegyük bele a hozzávalókat: a darált kekszet, cukrot, kakaót, diódarabokat, majd jól keverjük össze a száraz hozzávalókat. Következő lépés a mazsola mégpedig a rummal együtt, illetve a kimagozott meggyek, kicsit forgassuk bele ezeket is. A meggybefőtt levét apránként adagoljuk a morzsához, közben folyamatosan gyúrjuk a masszát, egészen addig, amíg egy nagy gombócot kapunk, amiből könnyen megformálhatjuk a golyókat.

Egy kisebb tálba kiöntünk egy adag kókuszreszeléket, a tenyerünkkel közel azonos nagyságú gombócokat formázunk, amiket megforgatunk a kókuszreszelékben, s végül tálcára helyezzük. Elvileg jobb előző nap elkészíteni, hiszen így kicsit megkeményedik a kókuszgolyó, és az ízek is jobban összeérnek, de őszintén szólva, mi nem voltunk ilyen türelmesek. :)

Jó étvágyat!





2 megjegyzés:

Post a Comment