Tuesday, October 11, 2016

Treasures of Garden: Figs

A kert kincsei: Füge  
GARDEN » Vegetable garden  


As an impact of climate change nowadays the figs ripe safely in our garden as well. We could found a protected corner for the ficus tree, so if it gets away in late spring frosts then we can enjoy fresh figs in the end of summer. But we had a big problem: I don't know exactly what variety of figs we have, but in fresh form unfortunately it hasn't got that good characteristic flavour. That is the reason why we experimented what is the best way to dry them. Let's show you only in short what happened in my kitchen...

A klímaváltozás hatására ma már biztonságban megterem a füge a saját kertünkben is. Találtunk egy védett kis sarkot a fügefa számára, és ha megússza a késő tavaszi fagyokat, akkor már nyár végén élvezhetjük az friss érett fügéket. De volt egy kis problémánk: nem tudom pontosan milyen fajtánk van, de sajnos nyers formában nincs meg az a jó karakteres íze. Ezért aztán kitapasztaltuk, hogy miként lehet a legjobban aszalni őket. Hadd mutassam be röviden, hogy mi történt a konyhában ...


The first critical point is the right moment of taking the fruit: they have to be plump and tender, but not mushy. At the beginning we were just waiting for that rich purple colour ... but it never came, instead of this we had overripe and fermented fruits. I simply wash them gently and cut into quarters.

Az első kritikus pont a füge betakarításának időpontja: telt és nyomásra enyhén lágy, de nem túl puha gyümölcsök kellenek. Eleinte türelmesen vártuk, hogy szép sötétlilák legyenek ... de ez soha nem jött el, helyette túlérett és erjedt gyümölcsöket kaptunk. Óvatosan megmossuk a fügéket, és négy darabba vágjuk.
The second key point is an appropriate drying machine: I have a relatively cheap one with five trays, but it works fairly fine. Arrange the fig pieces on the tray and lets start drying on 50 degree. The whole process lasts at least 2 days:
- dry the figs under cover for 4-5 hours in one round
- meantime switch the trays in each hours (e.g. the lowest on the top)
- then switch off the drying machine, set the trays separately aside and let them dry on air for 1-2 hours (or through the night)
- repeat the drying round (2 days = 4 cycle)

A másik sarokpont egy megfelelő aszalógép: nekem egy viszonylag olcsó darabom van, öt tálcával, de egészen jól működik. Rendezzük el a fügedarabokat a tálcákon, és indulhat az aszalás 50 fokon. Az egész folyamat legalább 2 napig tart:
- a fedele alatt aszaljuk a fügéket folyamtosan 4-5 órát
- közben cserélgessük a tálcákat óránként (pl. legalsót felülre téve)
- ezután kikapcsoljuk a gépet, szétszedjük a tálcákat, és hagyjuk a levegőn szikkadni 1-2 órát (vagy az egész éjszakát)
- ismételjük meg a ciklust (2 nap = 4 ciklus)The resulted homemade dried figs are free of chemicals and sulfites, in a well-sealed box they have even a long shelf life. One of our favourite immediate use of it: coconut and chocolate ice cream with dried figs. Let's taste it!

Az így kapott házi aszalt füge nem tartalmaz vegyszereket és szulfitot, egy jól záródó dobozban sokáig eltartható. Az egyik kedvenc azonnali felhasználási módunk: kókusz és csokoládé fagylalt aszalt füge darabokkal. Kóstoljátok meg!


Thanks for stopping by! / Köszi, hogy benéztél!
Andrea

0 megjegyzés:

Post a Comment