Tuesday, January 21, 2014

Puliszka with Sausage

Puliszka sült kolbásszal
GASTRO >> Everyday supper


I have known this food through my husband, since puliszka is a traditional dish on the Hungarian-inhabited areas of Transylvania. But it is also known for the other parts of world, but they call it polenta, or some other variant. Puliszka is originally made of a special cornflour and it can be eaten in its own, but it can be also varied with several meat dishes or milk products. But inspired by polenta variations we can try to layer it with vegetables, too. I wouldn't tell that now I share with you the original recipe, since I cannot buy the original "puliszka" flour. I simply utiliezed what I found: the coarse cornmeal. So here comes my recipe for puliszka: it is simple, quick and a very good option for a heart-warming but even light dinner.

Ezt az ételt a férjem révén ismertem meg, hiszen a puliszka hagyományos éteknek számít Erdély magyarlakta területein. Ugyanakkor ismert a világ más részein is, csak inkább polenta néven, vagy valamilyen más variációban. A puliszka eredetileg speciális kukoricalisztből készül, és ehető magában, de adhatunk hozzá bármilyen húsételt, vagy tejterméket is. Inspirálódva a polenta receptekből kipróbálhatjuk valamilyen zöldséggel rétegezve. Nem mondanám, hogy itt az eredeti receptet teszem közkinccsé, ugyanis nem tudok eredeti puliszkaliszthez jutni. Egyszerűen hasznosítottam azt, amit kaptam: kukoricadarát. Tehát következzék az én puliszka receptem: egyszerű, gyors, nagyszerű választás, ha egy szívmelengető, de mégis könnyű vacsorát szeretnénk készíteni.

Ingredients (~ Serves 2):
- 1 cup cornmeal
- 2 cup water
- 1 cup milk
- 1 tsp butter
- salt
- here I added quickly fried "Debreceni" sausages and some sour-cream aside

Hozzávalók (~2 főre):
- 1 csésze kukoricadara (én egy 200 ml-es mérőedényt használok)
- 2 csésze víz (vagyis előbbi duplája, 4 dl)
- 1 csésze tej (2 dl)
- egy kis darab vaj
- só
- Itt hirtelen sült Debreceni kolbászt és némi tejfölt adtam mellé

Preparation:
Let cook the water and the milk together in a larger pot, add salt as you wish. When it comes to boil slowly pour the cornmeal into the liquid, meanwhile stir it constantly (you can use a whisk at this phase). Turn the heat to middle, and stirring frequently cook until it thickens and almost separates from the pot (take care, it will splutter a bit). It lasts usually only for 5-10 minutes. Turn the heat off, drop the butter to the top of it and cover the pot. Set aside for 10-15 minutes, and it will be tender inside, but even forms a consistent mass.
If you want to get a thinner layer you must use a larger pot. If you want to serve puliszka in different pretty shapes, you must pour it into the mould when it is hot and let it congeal. There are endless variations...

Enjoy your meal!

Elkészítés:
A vizet és a tejet tegyük fel főni egy nagyobb lábasban, ízlés szerint sózzuk. Amikor felforrt, lassan öntsük bele a kukoricadarát, miközben folyamatosan kavargatjuk (akár habverőt is használhatunk ebben a fázisban). Az ételt közepes lángon főzzük tovább, gyakran kevergetjük (vigyázat, mert "köpköd"), egészen addig, amíg összeáll úgy, hogy szinte leválik az edény faláról kevergetés közben. Ez nekem 5-10 percig szokott tartani. Ezután elzárjuk a lángot, rádobjuk a darabka vajat, majd lefedjük az edényt. Körülbelül 10-15 percre félretesszük, ezalatt teljesen megpuhul, ugyanakkor egy tömbbe áll össze.
Amennyiben vékonyabb réteget szeretnénk, szélesebb lábast válasszunk. Ha a puliszkát szeretnénk a tálaláshoz megformázni, akkor még melegen, folyósan tegyük a formába, majd ott hagyjuk megdermedni. A variáció száma végtelen ...

Jó étvágyat hozzá!


0 megjegyzés:

Post a Comment