Thursday, January 19, 2012

Guacamole with Tortilla Chips

Guacamole és tortilla chips  
GASTRO ›› Taste explorer  


There are several different recipes for both avocado cream and homemade tortilla chips. Just like in case of most of the famous dishes: there is no accounting for tastes. We haven'got the family favourite variant yet, since we are already in the phase of making friendship with avocado. Yes, that is exactly why I assigned this recipe to category "Taste explorer", because I wanted to list here those dishes which are relatively new for our family.

The avocado cream below is the one that works for us the best till now (enriched with tomato, parsley, without chili), although I want to try with garlic instead of onion for next. Additionally, this case I succeeded to buy a huge and wonderfully ripe fruit so I didn't have to bother with ripening.

The recipe for tortilla chips is also not the excellent one, it got blistered too much in my opinion, although it was delicious and runs out quickly. Now I made the variant with baking powder fried in hot oil, but I will try other recipes as well.

Rengeteg különféle receptet találhatunk mind az avókádókrémre, mind a házi készítésű tortilla chips-re, hiszen mint a legtöbb népszerű ételnél itt is ahány ház annyi szokás. Nálunk nincs még bejáratott variáns, ugyanis avokádó terén még a barátkozás fázisában vagyunk. Igen, ezért is helyeztem el a "Taste explorer" (azaz "Íz-felfedező") kategóriában, hisz ide olyan ételeket szeretnék felsorakoztatni, ami a családunk számára még új és ismerkedünk velük.

Ezidáig az alábbi avokádókrém vált be a legjobban (paradicsommal, petrezselyemmel dúsított, chili nélküli), bár legközelebb a sima fokhagymásat (vörös-/újhagyma nélkül) is kipróbálom. Ráadásul ezúttal hatalmas és csodálatosan érett gyümölcsöt sikerült a boltban vásárolnom, szóval nem kellett az érleléssel vesződni. 

A tortilla chips recept szintén nem tökéletes, szerintem egy kicsit túlságosan felfúvódtak a chips-ek, bár igen gyorsan elfogyott és finom is volt. Most a sütőporos csak olajban sült variánst csináltam, de még ki fogok próbálni más receptet is.



Ingredients (Serves 2-3):
- 1 big avocado
- 1 little tomato
- 1 lime
- onion/spring onion according to your taste
- (chili pepper would be also needed but we didn't want to make it hot)
- small bunch of parsley
- salt, pepper

- 10 dkg wheat flour
- 10 dkg corn flour
- 1 tsp salt
- 1/2 tsp baking powder
- 1 tsp olive oil
- warm water (appr. 1,5 dl)
- vegetable oil for frying

Hozzávalók (2-3 személyre):
- 1 nagy avokádó
- 1 kisebb paradicsom
- 1 lime
- hagyma/újhagyma ízlés szerint
- (chili paprika is kellene, de mi nem akartuk erősre csinálni)
- kis csokor petrezselyemzöld
- só, bors

- 10 dkg búzaliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 1 tk só
- 1/2 tk sütőpor
- 1 tk olíva olaj
- langyos víz (kb. 1,5 dl)
- növényi olaj a sütéshez

Preparation: at first we make the guacamole in order to leave enough time for flavours to come together. Cut the avocado in half, remove the seed, and either peel the fruit or scoop the flesh out with a little spoon. Put it in a bowl and mash its flesh with a fork (or you can use electric mixer as well). Season with salt, pepper, squeeze the lime on (meanwhile taste it). Wash the tomato, remove the seeds and cut into very small cubes. Wash the parsley, too, dry a little, then chop it finely. Clean the onion and either chop it also very finely, or you can grate it into guacamole. Mix all the ingredients well, then place the avocado seed on the top, cover the bowl with foil and put in the fridge.

For the tortilla chips take a mixing bowl, sift the flours, fine salt, baking powder in it and mix them. Add the olive oil and by continous kneading as much warm water that you get an elastic dough. Set aside for half an hour. We continue working on kneading board: this amount of dough can be divided into 8 pieces, then roll them out for small flat circles (in this form you can fry them in dry pan for plain tortilla). Slice them into triangles. 

Elkészítés: először a guacamole-t állítjuk össze, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, és vagy megházozzuk, vagy kikanalazzuk az érett belsejét. Egy tálban villával szétnyomkodjuk a húsát (vagy dolgozhatunk botmixerrel is). Ízesítjük sóval, borssal, ráfacsarjuk a lime levét (kóstolgassuk közben). A paradicsomból eltávolítjuk a magokat, és csak a húsát nagyon apróra vágjuk. A petrezselymet is megmossuk, megszárítjuk és felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vagy apróra vágjuk, vagy bele is reszelhetjük a krémbe. Az egészet jól összekeverjük, majd az avokádó magját a tetejére helyezzük, fóliával lefedjük a tálat és a hűtőbe tesszük.

A tortillához egy keverőtálban összeszitáljuk a liszteket, finom sót, sütőport, összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd annyi langyos vizet, hogy rugalmas tésztát kapjuk. Érdemes egy keveset pihentetni. Nyújtódeszkán dolgozunk tovább: és a fenti adagot 8 részt osztottam, majd kis köröket nyújtottam belőle (így száraz serpenyőben kisüthetjük sima tortillának is). A köröket cikkekre vágtam fel.


Fry the tortilla chips in mediately hot oil: be careful because they fried so quickly, so you must work continously and with small portions. Place the fried chips on paper towel, if they get cool then you can serve with the guacamole.
Enjoy your meal!

Közepesen forró olajban kisütjük a chips-eket: figyeljünk oda, mert gyorsan sülnek, így folyamatosan és kis adagokban kell dolgozni vele. Papírtörülközőre szedjük őket, majd ha kihűltek a guacamole-val tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment