Thursday, January 26, 2012

Beetroot Apple Salad

Almás-céklás saláta 
GASTRO >> Everyday supper


This salad is about utilization of scraps. As I have written in recipe of "Fruit Soup and Roasted Turkey with Beetroot" when I prepare beetroot salad if I bake it once almost 2 hours then I put a larger portion in the oven. The salad put together that way can keep good for several weeks in the fridge, but if we don't want to eat in its own each time then this recipe can be a good alternative. We often have some remainder roasted meat in the kitchen, although it is not difficult to roast some meat freshly as well.

Ez a saláta a maradékok hasznosításáról szól. Ahogy már leírtam a "Gyümölcsleves és sült pulykacomb céklával" receptnél, amikor céklasalátát készítek, akkor ha már sütöm vagy két órát, egyszerre nagyobb adagot teszek be a sütőbe. Az így összeállított saláta néhány hétig eláll a hűtőben, de ha nincs kedvünk magában fogyasztani az alábbi saláta kiváló alternatíva. Sokszor akad a konyhában visszamaradt sült hús is, bár roston sült húskockákat frissen elkészíteni sem nagy művészet.




Ingredients (serves 2):
- 20 dkg beetroot salad (made with sugar-vinegar dressing)
- 1 big apple
- 5 dkg Trappist cheese (or any other commonly used cheese with neutral taste)
- some leaves of Iceberg lettuce
- roasted meat (e.g. half chicken breast)
- 2 dl yoghurt
- 2 tbsp mayonnaise
- salt, pepper, oregano
- juice of half lemon

Hozzávalók (2 személyre):
- 20 dkg céklasaláta (cukros-ecetesen készített)
- 1 nagy alma
- 5 dkg trappista sajt (vagy más általánosan használt semleges ízű sajt)
- néhány levél jégsaláta
- roston sült hús (pl. fél csirkemell)
-2 dl joghurt
- 2 ek majonéz
- só, bors, oregano
- fél citrom leve

Preparation: peel the apple and cut into strips. The cheese should be also cut into julienne. Prepare the salad bed: wash the lettuce leaves, let them dry and tear them into bite size pieces. And now compose the dressing: in a salad bowl mix together the yoghurt, majonnaise, lemon juice with the seasonings, salt, pepper, oregano (appr. 1/2 tsp is needed, but according to taste). Add the beetroot, apple and cheese strips, mix them together well.
Finally place the lettuce leaves on plate to make the salad bed, scoop the beetroot mixture on them and serve with the roasted meat cubes on the top.

Enjoy your meal!

Elkészítés: hámozzuk meg az almát, és vágjuk fel csíkokra. A sajtot szintén julienne-re szeljük. Majd készítsük elő a salátaágyat: mossuk meg a leveleket, kicsit szárogassuk meg, végül tépkedjük falatnyi darabokra. Ezután állítsuk össze a dresszinget: egy salátás tálban keverjük össze a joghurtot, majonézt, citromlevet az ízesítőkkel, sóval, borssal, oregánóval (kb. 1/2 kiskanálnyi kell, de ízlés szerint). Adjuk hozzá a cékla, alma és sajt csíkokat, majd keverjük jól össze.

Végül tegyünk salátaleveleket a tányér aljára, majd a salátaágyra kanalazzuk rá a céklás keveréket, és a sült hús kockákkal a tetején tálalhatjuk is az ételt.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment