Friday, December 2, 2011

Fruit Soup and Roasted Turkey with Beetroot

Gyümölcsleves és sült pulykacomb céklával
 GASTRO >> Weekend Lunch



We don't keep the holiday of Thanksgiving day but it gave me the idea to make turkey on the weekend. Since we are not a large meet eater it was enough to prepare only the lower leg of the turkey. I chose the beetroot and mashed potato as a garnishment. What to eat before this filler main food ... a light fruit soup from plum and peach.

Mi nem tartjuk a Hálaadás ünnepét, de az alkalom adta az ötletet, hogy valami pulykát készítsek a hétvégén. Mivel nem vagyunk valami nagy húsevők bőven elég volt egy pulyka alsó combot elkészítenem. Körítésnek burgonyapürét és céklát választottam. És mit is ehetnénk egy ilyen tartalmas főétel előtt ... hát egy könnyű gyümölcslevest szilvából és barackból.



 
Fruit soup with plum and peach
Gyümölcsleves szilvával és barackkal
 
Ingredients (~ serve 4):
- 6-8 plums (fresh or frozen)
- 2 peaches (fresh or preserved)
- 1 lemon
- 2 dl milk
- 3-5 tbsp sugar (cane sugar or sweetener)
- 1/2 tsp cinnamon
- 1 tbsp pudding powder (or starch-flour)

Hozzávalók (~ 4 személyre):
- 6-8 szilva (friss vagy fagyasztott)
- 2 őszibarack (friss vagy konzerv)
- 1 citrom
- 2 dl tej
- 3-5 ek cukor (nádcukor esetleg édesítő)
- őrölt fahéj
- 1 ek. puding por (esetleg étkezési keményítő)




Preparation is so simple and quick: cut the plums and peaches into small piaces, then put the plums with appr. 1 liter water for boiling. Season it with sugar and cinnamon (according to your taste), grate the half of lemon-peel and squeeze the lemon itself also according to your taste. Stir the pudding powder (in vanilla or cream flavored e.g.) into the milk. When the soup come to the boil put the peach in it and pour the milk with the powder slowly into the soup constantly stirring it. After the second boiling point - when the soup thickens a little - you can turn the gas off: the soup is ready. Serve it chilled mostly in summer, but in cold days I prefer it a bit lukewarm.

Az elkészítés nagyon egyszerű és gyors: a szilvát és a barackot kisebb darabokra vágom, aztán a szilvát kb. 1 liter vízzel felteszem főni. Ízesítem cukorral és fahéjjal, majd belereszelem fél citrom héját és a levét is belefacsarom. A pudingport jól elkeverem a tejjel. Amikor a leves forrni kezd beledobom a barackokat, majd folyamatos kevergetés mellett rögtön belecsorgatom a pudingporos tejet is. Amint ismét forrni kezd a leves - ezzel egy kicsit be is sűrűsödik - elzárhatjuk a gázt: kész a levesünk. Behűtve tálaljuk, de a hideg napokon mi például jobban szeretjük egy kicsit langyosan, mint egy jó kompótot.



Roasted Turkey Leg with Beetroot Salad
Sült pulykacomb céklasalátával

Ingredients:
- 1 turkey leg (lower side)
- 1 whole garlic
- 10 dkg bacon
- salt, pepper, marjoram, vegetable oil
For the salad:
- 3 middle-sized beetroot
- 2 tbsp sugar
- 2 tbsp vinegar (10 % or can be changed by apple vinegar e.g.)
- 1 tsp salt
- 1/2 tsp ground cumin

Hozzávalók:
- 1 pulyka alsó comb
- 1 egész fokhagyma
- 10 dkg szalonna
- só, bors, majoranna, olaj
A salátához:
- 3 közepes cékla
- 2 ek cukor
- 2 ek ecet (10%-os vagy lehet helyette almaecet is)
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt kömény


Let's start with the beetroot: in traditional preparation the beetroot should be peeled and boiled in water, but I prefer to bake this vegetable in oven: it will have a better taste in my opinion. So wash the beetroots thoroughly then wrap them separately in aluminium foil and put in the oven of 200°C.

Go ahead with the turkey: wash the leg, clean if necessary, then make small and long cuts into the meat all around it. Take the garlic into gloves, clean them and cut the bacon in small slices: fill each pocket in the meat with them. Here comes the seasoning: sprinkle the leg all over with salt, pepper and marjoram. Pour a little oil in the bottom of baking tin, place the leg carefully. Then pour some water under, cover with aluminium foil and have to go with the beetroot in oven.

The turkey leg needs appr. 1 - 1 1/2 hours for simmering, then removing the foil and spooning with its gravy occasionally roast the meat until golden brown. Meanwhile take care of the beetroots: if it passes the needle probe and the beetroot is tender remove it from the oven and allow to cool.

Compose the salad: peel the beetroot and slice or grate it ... as you choose. For the traditional Hungarian salad dressing stir the salad seasonings above in 2 dl cold water until dissolved completely and mix the vegetable with dressing. (The vegetable must be covered fully with the juice, as it would be soaked!) If the dressing seems to be less or the beetroot too much make a double dose of dressing, but I often make a simple portion and put the remaining baked beetroot in the frigde (it might be useful for other dishes). Chill the salad if it is possible, but in that case you must prepare the baked beetroot earlier in order to be ready for the lunch.

Bon appetite!

Kezdjük előbb a céklával: a hagyomány szerint a céklát meghámozzuk majd megfőzzük, de én jobban kedvelem azt a módszert, amikor sütőben készítjük el ezt a zöldséget: szerintem jobb lesz az íze. Tehát alaposan megmosom a céklákat, majd egyenként alufóliába csomagolom, és beteszem a sütőbe mondjuk 200 fokra. 

Nekilátok a pulykának: megmosom a húst, majd körbe mindenhol bevagdalom. A fokhagymát gerezdekre szedem, a szalonnát kis szeletekre vágom, majd minden kis zsebet megtöltök velük. Ezután fűszerezem a húst: só, bors és majoranna kerül rá. A tepsit meglocsolom kevés olajjal, óvatosan beleteszem a combot, majd öntök alá egy kevés vizet, lefedem ezt is alufóliával és már mehet is a cékla mellé.

A húst körülbelül 1-1 1/2 órát párolom, majd a fóliát levéve és néha a szaftjával meglocsolgatva pirosra sütöm. Közben figyelem a céklákat is: amikor kiállják a tűpróbát, s az könnyen beleszalad, kivehetjük a sütőből.

A salátához kicsit kihűtöm a sült céklát, majd meghámozom és lereszelem vagy felszeletelem, ki hogy szereti. Elkészítem a salátalevet: a fenti ízesítőket 2 dl hideg vízben teljesen elkeverem. Ha a lé kevésnek a cékla pedig soknak bizonyul keverjünk be dupla adagot, de én van, hogy elteszem a maradék sült céklát a hűtőbe. A salátának jót tesz ha kicsit érni hagyjuk, de ekkor hamarabb kell elkészíteni a sült céklát, hogy kész legyen a saláta ebédre.

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Post a Comment