Friday, December 16, 2011

Mozzarella Ham Salad (a.k.a. my extended Insalate Caprese)

Mozzarellás sonkás saláta (avagy a bővített Insalate Caprese)  
GASTRO >> Everyday Supper


One thing is sure, the Insalata Caprese - mozzarella, potato with olive oil and fresh basil - is unrivalled. But once upon it happened that we wanted to eat something more ... this is the way how our "italian salad" has been born. Adding some lettuce, balsamic vinegar, garlic and the ham it became a really hearty dinner.

Egy biztos, az Insalate Caprese - azaz mozzarella, paradicsom, olíva olaj friss bazsalikommal - utolérhetetlen. De történt egyszer, hogy valami többet szerettünk volna ... így született meg a mi "olaszos salátánk". Egy kis saláta, balzsamecet, fokhagyma és a sonka, máris egy kiadós esti fogást kaptunk.



Ingredients (serves 2):
- 100 g from your favourite lettuce or salad mix
- 100 g mozzarella (I prefer the bite-sized for this salad)
- 2-3 tomatoes
- 6-8 slices of Parma ham (or some similar dry-cured /smoked/ ham)
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 3 tbsp extra virgin olive oil
- 1 clove garlic
- 4-5 leaves of fresh basil (but don't panic if you have only some dried one)
- salt, pepper

Hozzávalók (2 személyre):
- 100 g a kedvenc zöldsalátából vagy saláta keverékből
- 100 g mozzarella (én a kis golyókat kedvelem ehhez a salátához)
- 2-3 paradicsom
- 6-8 szelet pármai sonka (vagy más szárított /füstölt/ sonka)
- 1 ek balzsamecet
- 3 ek extra szűz olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 4-5 levél friss bazsalikom (de nem kell megijedni, ha csak szárított van)
- só, bors


Preparation: wash and tear the lettuce if necessary, make the same with the potatoes. Everything should be cut in bite size in the end. For the dressing stir the balsamic vinegar with olive oil, season with salt and pepper. Chop the basil and grate the garlic into the dressing and mix them. At first add the mozzarella and leave for a few minutes to cure. Then mix the potatoes and the lettuce as well.
Before serving roast the slices of ham in a pan (just on a few drops of oil) and place on the top of salad. When we really fall into sin, usually eat some ciabatta with it.

Elkészítés: ha szükséges, megmossuk és apróra tépjük a salátát, ugyanígy járjunk el a paradicsommal. A végén mindennek falatnyi nagyságúnak kell lennie. Az öntethez előbb a balzsamecetet keverjük el az olíva olajjal, majd ízesítjük sóval, borssal. Apróra vágjuk a bazsalikomot, és belereszeljük a fokhagymát is, majd jól elkeverjük. Előbb a mozzarellát adjuk hozzá, és hagyjuk, hogy egy pár percig pácolódjanak az öntetben. Később hozzákeverjük a salátát és a paradicsomot is.
Tálalás előtt egy serpenyőben megpirítjuk a sonkaszeleteket, épp csak pár csepp olajon, és a saláta tetejére helyezzük. Amikor igazán bűnbe esünk ciabattát is eszünk hozzá.

0 megjegyzés:

Post a Comment