Monday, May 7, 2012

Chicken Roll with Spinach and Cheese

Spenóttal és sajttal töltött csirkerolád  
GASTRO >> Weekend lunch  


We have finally fresh spinach in the garden, so it is the time to prepare this vegetable in different variations. Last Sunday I've made these meat rolls adding some cooked potatoes with fresh parsley as a garnishment, additionally I served a lukewarm plum soup completing this easy and fresh lunch. The fruit soup and the potatoes are so simple thus now I'd only describe the prepation of meat, if you don't mind.

Végre van friss spenótunk a kertben, szóval elérkezett az idő, hogy főzzek belőle mindenféle finomságot. Múlt vasárnap ezeket a húsroládokat készítettem friss petrezselymes krumplival körítve, valamint langyos szilvalevest kínáltam mellé, így együtt könnyű és friss ebédet kaptunk. A gyümölcsleves és a burgonya elkészítése egyszerű, tehát ha nem bánjátok most csak a húst mutatnám be.


Ingredients (Serve 4):
- 2 whole chicken breast
- 40-60 leaves of spinach
- 8 slices of chese (I used Gouda, but it can be Trappist or other)
- 4 big cloves of garlic
- salt, pepper
- olive oil
- 40 g butter
- meat stock, or 1/2 stock cube melted in water
- (additional cheese is optional)
- food starch

Hozzávalók (4 személyre):
- 2 egész csirkemell
- 40-60 levél spenót
- 8 szelet sajt (én goudát használtam, de lehet trappista, vagy más)
- 4 duci gerezd fokhagyma
- só, bors
- olíva olaj
- 40 g vaj
- húsalaplé, vagy 1/2 leveskocka vízben feloldva
- (némi plusz sajt, opcionálisan)
- étkezési keményítő

Preparation:
at first wash the spinach leaves and let them drain. Then we can turn to the meat: I've calculated the half of the chicken breast per person. After you halve the whole breast using a sharp knife make a flat cut on the half breast then carefully open the meat. This way you will get a double size again, so hit the meat with tenderizer until it is thin enough. Sprinkle with salt and pepper, then you can set aside for a little, but this step is not necessary. Let's make the rolls: lay the big thin slice of meat, grate one clove of garlic on the top and rub on the surface. Then take 10-15 leaves of spinach and arrange them, finally put the cheese on the top. Roll the meat carefully up - as you can :) -, in the end I fixed the sides with toothpicks.

Now take a pan with cover and melt some olive oil together with the butter in it. If the fat is hot add the rolls and fry them on each side around until a little pale brown. It's worth frying on medium heat, otherwise the oil will be burnt quickly. When the rolls have a little color pour as much liquid that just covers the meat: you may use meat stock, or if you are not so professional - like me - add simply some water and drop the stock cube in it. Cover it and simmer the rolls on low heat for appr. half an hour. I do not get a heart trouble if I could not close the rolls well and the cheese is melting out, anyhow, later we will serve with the sauce so it does not matter.

After half an hour simmering remove the meat rolls carefully and thicken the gravy: I prefer food starch, it is easy to use and always working :) Take - let's say - 2 teaspoon of food starch and stir in a little water then slowly pour in the gravy constantly stiring it. Adding water and food starch you can balance the thickness of gravy as you wish. Optionally you can enrich the sauce with some additional cheese.

By serving remove the toothpickes if you have, cut the rolls into half, it looks so appetizing, scoop some gravy on the top, it does not matter if you pour on the parsley potatoes as well.

Enjoy your meal!


Elkészítés:
először mossuk át a spenótleveleket és hagyjuk lecsöpögni. Ezután áttérhetünk a húsra: fejenként egy fél csirkemellel számoltam. A fél csirkemellet késsel bevágva óvatosan nyissuk szét, hogy dupla méretű legyen, majd így klopfoljuk ki jó vékonyra. Sózzuk, borsozzuk, illetve hagyhatjuk kicsit állni is, de nem fontos. A kiterített hússzeletre előbb ráreszelünk egy fokhagymagerezdet és elmaszatoljuk. Fogunk 10-15 spenótlevelet, és szépen kitapétázzuk a hús felületét, majd ráfektetjük a sajtszeleteket. Feltekerjük az egészet - ahogy sikerül :) -, a széleket én fogpiszkálóval rögzítettem.

Most vegyünk egy fedővel rendelkező serpenyőt, és olvasszuk össze az olívaolajat a vajjal. Ha már forró, beletesszük a húsroládokat, és minden oldalukon kicsit megpirítjuk. Érdemes közepes lángon dolgozni, különben hamar elkezd égni a zsiradék. Ha már kis színt kapott a hús felöntjük annyi folyadékkal, ami épp ellepi: ez lehet húsleves, vagy kevésbé profik - mint én - egyszerűen vízzel, majd beledobok egy fél húsleveskockát. Lassú tűzön, fedő alatt fél órát pároljuk a tekercseket. Én nem kapok szívbajt, ha nem sikerült szépen lezárni a húst és kifolyik a sajt, később úgyis a szafttal együtt kerül az asztalra.

Fél óra párolás után a húsokat óvatosan kiemeljük és a mártást besűrítjük: én nagyon szeretek étkezési keményítőt használni, egyszerű, és mindig működik :) Egy kevés vízben elkeverek mondjuk 2 teáskanál keményítőt, majd lassan hozzákeverem a szafthoz. Víz és keményítő adagolásával szépen be lehet állítani a szaft sűrűségét. Egy kis plusz sajttal tovább gazdagíthatjuk a szószt.

Tálalásnál előbb szedjük ki a fogpiszkálókat, ha vannak, félbevágjuk a tekercseket, hogy jó gusztusos legyen, majd bőven meglocsoljuk a szafttal, akár a petrezselymes burgonyára is juthat.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Lola said...

omg that looks delicious ♥

Post a Comment