Wednesday, May 23, 2012

Creamy Spinach Penne

Tejszínes-spenótos penne  
GASTRO >> Everyday supper  


Another easy and quick dish from spinach in the garden. The ingredients are nearly the same as in former spinach recipe: chicken breast, garlic, spinach, cheese adding some cream to get a smooth sauce for the pasta.

Egy újabb gyors és egyszerű étel a kerti spenót termésből. A hozzávalók szinte ugyanazok, mint a korábbi spenótos receptben: csirkemell, fokhagyma, spenót, sajt, csak egy kis tejszínt is adunk hozzá, hogy krémes szószt kapjunk a tésztához.

Ingredients (Serves 3-4):
- 1 whole chicken breast
- 4 palmful spinach leaves
- 3 cloves of garlic
- 2 dl cream
- 200 g penne
- olive oil and butter
- salt, pepper
- (food starch)
- smoked cheese

Hozzávalók (3-4 személyre):
- 1 egész csirkemell
- 4 marék spenótlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 200 g penne
- olíva olaj és vaj
- só, bors
- (étkezési keményítő)
- füstölt sajt

Preparation:
wash the spinach leaves, remove the hard stalks, then cut into stripes and let them dry. Cut the chicken breast into small cubes. Place a pot with salty water on the heat for cooking the pasta. Now take a teflon pan - the best if it has a cover as well -  and heat some mixture of oil and butter (half portion). Add the meat and stir-fry on medium heat. When the meat become nice golden-brown grate the garlic on them and quickly stir to fry only a little (do not burn!). If the garlic smells a little add the spinach stripes and continue stirring. When the spinach leaves start to wilt add water that just covers the meat cubes. Season with salt, pepper and bring to the boil.

Meanwhile cook the pasta, too, as you like it. Simmer the meat for appr..5 minutes, if it's possible under a cover, then remove the cover and pour the cream to it. Cook for another 5 minutes. In order to get a fine consistence of the sauce you can use food starch or grated chesse as well. I've chosen the food starch: mix 1 teaspoon of food starch with a little water, then equalizing the temperature add a spoon of hot sauce to the food starch and pour it back to the sauce constantly stirring it. Cook the sauce for a few minutes until it thickens properly.

Serve the penne and the spinach sauce immediately with a little cheese on the top.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
mossuk meg a spenótleveleket, távolítsuk el az erősebb szárrészeket, vágjuk csíkokra, majd szárítsuk meg. Vágjuk fel a csirkemellet is kis kockákra. Tegyünk fel egy fazék sós vizet a tésztához. Most vegyünk egy teflon serpenyőt, - a legjobb ha olyat, aminek van fedője is, - és hevítsünk fel benne olíva olajat és vajat (felesben). Dobjuk bele a húskockákat, és folyton kevergetve közepes lángon süssük. Ha a hús már szép aranybarna, reszeljük rá a fokhagymát, s továbbra is kevergetve pirítsuk egy kicsit (ne égjen!). Ha a fokhagyma már illatozik, adjuk hozzá a spenótcsíkokat és forgassuk jól bele. Amikor a spenót már megfonnyadt, öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi a húskockákat. Ízesítsük sóval, borssal, és forraljuk fel.

Eközben gondoskodjunk a tésztáról is, főzzük meg, ahogyan szeretjük. Lehetőleg fedő alatt pároljuk a húst kb. 5 percig, ezután a fedőt eltávolítva öntsük fel a tejszínnel. Újabb 5 percet forraljuk. Hogy a szósz megfelelő állagú legyen, használhatunk reszelt sajtot vagy étkezési keményítőt is a sűrítéshez. Én most a keményítő mellett döntöttem: 1 teáskanál keményítőt feloldok egy pici vízben, majd hőkiegyenlítés céljából előbb felöntöm egy merőkanál forró szósszal, majd ezt öntöm vissza magába a szószba, természetesen folyamatos kevergetés mellett. Addig főzzük a ragut, amíg a szósz kellőképpen besűrűsödik.

Rögtön tálaljuk a pennét és a spenótos ragut, egy kis reszelt sajttal a tetején.

Jó étvágyat!0 megjegyzés:

Post a Comment