Tuesday, June 12, 2012

Fruit Time: Strawberry and Sour Cherry

Gyümölcsök ideje: eper és meggy
GARDEN >> Vegetable garden


Last week it was the time to harvest the sour cherries and remaining strawberries. We had quite a low crop but I tried to process them. Of course - as a lazy housewife - I chosed the easier ways: I usually freeze the sour cherry I do not make preserves as my mom. At the same time I prepared strawberry jam, or I call them rather strawberry jelly. Come on and check the pictures!

Múlt héten elérkezett az idő, hogy learassuk a meggyet és a maradék epret. Eléggé kevés lett a termés, de azért igyekeztem azt a keveset is feldolgozni. Természetesen - lusta háziasszony módjára - az egyszerűbb utat választottam: általában lefagyasztom a meggyet, és nem készítek befőttet, mint az anyukám. Ugyanakkor főztem eperlekvárt, illetve én úgy hívom, eperzselé. Gyertek, nézzétek meg a képeket!



It was an easy job with the sour cherry: clean, wash, remove the seeds and slip into the bags. Additionally I had a little help in the person of my son.

A meggyel egyszerű dolgom volt: megtisztítani, megmosni, kimagozni, és zutty a zacskóba. Ráadásul lett egy kis segítségem is a fiam személyében.



For the strawberry jelly at first I wash and clean the strawberries very carefully, then placing into a blender I process them in small portions until very smooth. In order to get fewer seeds in the jam I mash the strawberry purée through a steel strainer, this is the most sticky part of all process. For making jelly I use the modern 3:1 gelling agents (favourite is Dr Oetker), till this time it has always succeeded me to make perfect jam following the description on the package, at least in case of strawberry.

If you want to prepare jelly you have to measure the strawberry purée in liters, then you should choose a big pot since the jam will foaming so much and come up. I usually add even less sugar than it is requested on package, then starting from the boiling point I cook it only 30 seconds! I know it is a bit wasteful, but I take off all the foam from the top of jelly, this way it will be clearer in the end. Immediately I scoop the hot jam into sterilized jars, close, then turn them to the head for 5 minutes, but don't forget to turn them back! (One year I forgot to turn back and left on head overnight ... :) I got funny little jam jars.)

We swear by this "strawberry jam": it has good gelatinous consistency, less sweet and almost seedless, very fruity.


Az eperzseléhez előbb alaposan megmosom az epret, majd a turmixban kisebb adagokban teljesen ledarálom. Hogy kevesebb legyen benne a mag, egy fém szűrőn átpaszírozom az eperpürét, ez a legmacerásabb része az egésznek. A zseléhez a modern 3:1 zselésítőket használom (Dr Oetker a kedvencem), a zacskó leírását követve nekem eddig mindig sikerült, legalábbis az eper. 

A zselékészítéshez literben kell kiadagolni az eperpürét, és egy jó nagy fazekat kell választani, ugyanis a lekvár nagyon habzik és feljön az edényben. Én még a kértnél is kevesebb cukrot szoktam beletenni, majd forrástól számítva csak 30 másodpercig forralom! Kicsit pazarló, de a habot le szoktam szedni, így tisztább lesz a zselé. Gyorsan fertőtlenített üvegekbe teszem, lezárom, majd fejre állítom 5 percre, de ne feledjük visszafordítani! (Én egyik évben elfelejtettem, s úgy maradt éjszakára ... :) vicces kis lekvárjaim lettek.)

Mi erre az "eperlekvárra" esküszünk: jó zselés állagú, kevésbé édes és magvas, nagyon gyümölcsös.


0 megjegyzés:

Post a Comment