Friday, June 22, 2012

Grilling Time

A grillezés ideje  
GASTRO >> Everyday supper  


I know it's a shame but it was last sunday when we first made some grilling this year. We've started our barbecue season with one of our basic recipe: grilled chicken breast and potatoes rosted in foil with some fresh salad of course. Now I'd give you only some rough description, without measures or so. I hope soon we can repeat the grill party.

Tudom szégyen és gyalázat, de az idén múlt vasárnap volt az első alkalom, hogy grilleztünk. A barbecue szezont egy alaprecepttel kezdtük: grillezett csirkemell és fóliában sült krumpli egy kis friss salátával természetesen. Most csak egy körülbelüli leírást adnék, mennyiségek és egyebek nélkül. Remélem hamarosan megismételhetjük a grillpartit.



THE MEAT

In case of chicken breast I almost alway use the famous garlic-milk soaking process to prepare the meat for grilling. At first I halve the whole chicken breast, then 'open' it making a cut horizontally in the meat. This way the meat will have a perfect thickness for the grilling. Clean lot of garlic and take a plastic box. Now sprinkle the chicken breast on both sides with some salt, lay on the bottom of the box. Crush some gloves of garlic and drop on the top of meat. Then continue with the next meat and make layers with crushed garlic. In the end pour milk in the box that just covers the meat, close the box and place in the fridge at least for half a day. With this process the chicken breast will get a special garlic flavor and during the grilling it won't dry out so much.

Then one hour before grilling lift the meat out of the milk, dry them on both sides and soak in some spicy oil marinade. You can used some quick ready spice mix or make your own for example with rosemary, thyme, pepper, paprika, etc. And then let's barbecue.

A HÚS

Csirkehús esetében én szinte mindig a híres fokhagymás-tejes áztatást szoktam alkalmazni, hogy a húst előkészítsem. Először félbevágjuk az egész csirkemellet, majd vízszintesen bemetszve kinyitjuk a húst. Így pont jó lesz a vastagsága grillezéshez. Tisztítsunk meg jó sok fokhagymát, és vegyünk elő egy zárható műanyag dobozt. A hús mindkét oldalát megsózzuk, a dobozba fektetjük, és a tetejére dobunk néhány gerezd zúzott fokhagymát. Ezután következik egy újabb szelet, és folytatjuk a rétegezést a zúzott fokhagymával. A végén felöntjük tejjel, hogy épp befedje a húsokat, lezárjuk a dobozt, és legalább egy fél napra hűtőbe tesszük. Ezzel az eljárással a csirkemell valami nagyon finom fokhagymás ízt kap, plusz nem szárad ki annyira sütés közben.

Körülbelül egy órával a grillezés előtt kiemeljük a szeleteket a tejből, mindkét oldalukat megszárogatjuk, és beáztatjuk valamilyen olajos-fűszeres pácba. Használhatunk kész fűszerkeveréket, vagy elkészítjük a magunkét, mondjuk rozmaringból, kakukkfűből, borsból, paprikából, stb. És aztán irány a barbecue.

THE POTATOES

If we prepare potatoes on grill our favourite choice is the following variation: wash the potatoes thoroughly, tear off a strip of aluminium foil, place one potato in the middle, sprinkle with plenty of salt and wrap in carefully. You can roast these packages on the grill even before the meat. We check the tenderness of potatoes with a thin meat needle.

A BURGONYA

Amikor burgonyát készítünk grillen, akkor a következő variáció a kedvencünk: alaposan megmossuk a krumplikat, letépünk egy csík alufóliát, a közepére helyezzük a burgonyát, jól megsózzuk, majd ügyesen becsomagoljuk. Ezeket a kis csomagokat aztán még a hús előtt érdemes megsütni. A puhaságát vékony hústűvel szoktuk ellenőrizni.

THE SALAD

We have just very fresh iceberg lettuce in the garden, so I simply cut one and made a refreshing garlic-dill-yoghurt dressing for it.

A SALÁTA

Épp most terem a jégsaláta a kertben, így egyszerűen levágtam egyet, és egy frissítő fokhagymás-kapros-joghurtos öntetet készítettem hozzá.

Enjoy your meal! // Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment