Friday, March 2, 2012

Layered Potatoes with Vegetables and Chicken

Rakott krumpli zöldségekkel és csirkével  
GASTRO >> Everyday supper 


Meat with potatoes: I know maybe this is not too healthy, protein with carbohydrate, but as in most of Hungarian families this is one of our favourite couple. That is why the challenge is given for me: preparing various dishes from these ingredients. This recipe is one item on my palette: instead of simple roasted meat and cooked vegetables I make an one-course dish giving some extra moisture with added sour cream and cheese on the top. That's all, no magic.

Hús krumplival: tudom, hogy nem túl egészséges, fehérje szénhidráttal, de ahogy a legtöbb magyar családnál, nálunk is ez az egyik kedvenc páros. Így aztán a kihívás adott: változatos ételeket készíteni ezekből az alapanyagokból. Ez a recept az egyik a palettámon: sima roston sült hús és párolt zöldségköret helyett egy egytálételt készítek, amit tovább lágyít a tejföl és a sajt a tetején. Ennyi, nincs semmi varázslat.
Ingredients (Serves 4):
- 1 big chicken breast (appr. 1/2 kg)
- 1 kg potatoes
- 15 dkg peas
- 20 dkg carrot
- 3-4 dl sour cream
- 20 dkg Trappist cheese
- salt, pepper
- chicken spice mix (or make own with paprika, rosemary, marjoram, garlic powder)
- olive oil
- 3 dkg butter

Hozzávalók (4 személyre):
- 1 nagy csirkemell (kb. 1/2 kg)
- 1 kg burgonya
- 15 dkg zöldborsó
- 20 dkg sárgarépa
- 3-4 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt
- só, bors
- sült csirke fűszerkeverék (vagy saját mix: paprika, rozmaring, majoránna, fokhagymapor)
- olíva olaj
- 3 dkg vaj

Preparation:
wash the meat and dry with paper towels, then cut into long stripes (bigger pieces). Make an oil pickle from the chicken spices (or make your own mix), salt, pepper and olive oil, add the meat stripes and fold them thoroughly that the spicy oil covers all pieces. Set aside.

Peel the potatoes and cut them to big stripes as well. Cook them in salty water until semi-hard. You can also pre-cook the peas if it seems to be old and hard, but fresh and tender peas are cooked during the baking process. Clean the carrots as well and cut into thin rings.

Now take a skillet or pan and heat the butter with some olive oil, then adding the pickled chicken meat roast them until nice red. Meantime search for a proper heat-resisting bowl or baking dish.

If the meat is ready let's start the layering: arrange the meat stripes on the bottom, then sprinkle with the peas and carrot rings. Put the semi-cooked potato pieces on the meat-vegetable bed, then slightly (or more according to your taste) sprinkle the dish with salty sour cream and finally grate the cheese on the top.

Place the dish in hot oven (200°C) and bake until the cheese become brown and crispy (appr. 30 minutes).

Enjoy your meal!

Elkészítés:
mossuk meg a húst, töröljük szárazra papírtörülközővel, majd vágjuk hosszú nagyobb csíkokra. Készítsünk olajos pácot a csirke fűszerkeverékből (vagy a saját keverékből) só, bors és olívaolaj hozzáadásával, majd a húst forgassuk bele, hogy a fűszeres olaj mindenütt befedje. Tegyük félre.

Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk nagyobb hasábokra. Sós vízben félig megfőzzük. A borsót is előfőzhetjük, ha túl öregnek és keménynek ítéljük meg, de a friss és zsenge zöldborsó megpuhul a sütés közben is. Tisztítsuk meg a répát, és vágjuk vékony karikákra.

Most vegyünk egy serpenyőt, és hevítsük fel benne a vajat némi olívaolajjal, majd a pácolt húsdarabokat hozzáadva süssük őket ropogós pirosra. Közben előkészíthetünk egy alkalmas hőálló tálat vagy jénait.

Ha a hús készen van, kezdhetjük a rétegezést: a húsdarabokat rendezzük el az alján, majd szórjuk meg a zöldborsóval és a répakarikákkal. Tegyük az előfőzött burgonyahasábokat a húsos zöldségágy tetejére, majd locsoljuk meg tejföllel (ahogy szeretjük többel vagy csak hézagosan), végül pedig reszeljük rá a sajtot.

A tálat forró sütőbe tesszük (200°C), és addig sütjük, amíg a sajt ropogós piros lesz a tetején (kb. 30 perc).

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment