Thursday, March 29, 2012

Smoked Cheese Sticks

Füstölt sajtos rudacskák  
GASTRO >> Dessert 


Today I brought you an easy-to-prepare snack with a recipe from my mom. The only trick is that you must knead the dough on day before, so this is not a "let's make something quick welcome food" recipe. As I've noticed these sticks are relished by everyone, women and men, kids and adults. The secret resides in smoked cheese maybe.

Ma egy könnyen elkészíthető ropogtatnivalót hoztam nektek, aminek a receptje anyukámtól származik. Az egyetlen trükk, hogy a tésztát még előző nap be kell gyúrni, szóval ez nem egy "gyerünk, gyorsan süssünk valami vendégváró finomságot" recept. Ahogy észrevettem, mindenkinek ízleni szoktak ezek a rudacskák, nőknek és férfiaknak, kicsiknek és nagyoknak. A titok talán a füstölt sajtban rejlik.

Ingredients:
- 25 dkg flour (wheat, but you can try some other "healthier" mixture :)
- 25 dkg soft butter
- 25 dkg grated cheese (I use Trappist and smoked cheese in half)
- 3 egg yolks
- 1 tsp salt
- 1 tsp baking powder
- 1 egg and some additional grated smoked cheese on the top

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (búza, de lehet próbálkozni valamilyen "egészségesebb" keverékkel is :)
- 25 dkg puha vaj, vagy margarin
- 25 dkg reszelt sajt (én trappistát és füstölt karaván sajtot szoktam felesben)
- 3 tojás sárgája
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- plussz 1 tojás és kevés reszelt füstölt sajt a tetejére

Preparation:
in a large mixing bowl put the flour, salt and baking powder at first and mix them. Then rub the butter with the flour mixture together. Continue with the egg yolks and the grated cheese. Knead the dough lightly until all ingredients are blended well. The dough is a little bit sticky, but in the end it should set into a loaf. Cover the bowl and put it in the fridge for one day, but at least for the night.

Next day place the dough on a floured kneading board and roll it out for half inch thickness. Here I must say again that the dough is not too elastic, take care not to tear apart or stick down, sprinkle with some flour meantime if it is necessary. Beat the egg and brush the top. Sprinkle with some finely grated smoked cheese and cut into pretty sized sticks.

Preheat the oven for 180°C (with convection). Line the baking tins with baking paper and arrange the sticks leaving a little place between them. (From this portion of recipe I fill 2-3 baking tins of sticks.) Bake it for 10-15 minutes until you get the required golden-brown surface.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
egy nagyobb keverőtálban mérjük ki a lisztet, sót és sütőport, majd keverjük jól össze. Ezután morzsoljuk el a lágy vajat a lisztes keverékkel. Folytassuk a tojássárgákkal és a reszelt sajttal. Könnyedén gyúrjuk át a tésztát, amíg az összes hozzávaló jól elkeveredik. Egy kicsit ragacsos a tészta, de a végén össze kell állnia egy nagyobb cipóvá. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe, és pihentessük egy napot, de legalább egy éjszakát.

Másnap a belisztezett gyúródeszkán folytatjuk, kinyújtjuk a tésztát fél ujjnyi vastagságúra. Itt is el kell mondjam, a tészta nem olyan ruganyos, figyeljünk, hogy ne szakadjon szét vagy ragadjon le, ha kell lisztezzük nyújtás közben. Habarjuk el a tojást, és kenjük meg vele a tészta tetejét. Végül szórjuk meg egy kevés reszelt füstölt sajttal, és vágjuk csinos kis rudakra.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel). Tegyünk sütőpapírt a tepsik aljára, és rendezzük el a rudacskákat rajta úgy, hogy hagyjuk egy kis helyet köztük. (Ebből az adagból nekem 2-3 tepsi szokott kijönni.) Süssük úgy 10-15 percig, amíg a kívánt aranybarna színt eléri.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment