Thursday, September 13, 2012

Chicken Skewers with Mint Yoghurt Zucchini Salad

Csirkenyársak mentás-joghurtos cukkinisalátával  
GASTRO >> Everyday supper  


Well I'm back after a short vacation break again, and finally I would show you a simple grill recipe that we prepared in hot summer evenings. There are still lot of zucchinis in the garden and on market as well, so let's try this easy and healthy dish. You can grill the vegetables and the meat together, but I prefer the salad in cold so I roasted the zucchinis in a pan and prepared the salad already before grilling time.

Nos visszatértem egy újabb rövidke vakációról, így végre megmutathatom ezt az egyszerű grillezős receptet, amit még a forró nyári estéken készítettünk. Még mindig sok a cukkini a kertben és a piacon is, szóval hajrá, próbáljátok ki ezt a könnyű, egészséges ételt. Akár egyszerre is grillezhetjük a zöldséget a hússal, azonban én hidegen jobbnak találtam a salátát, ezért a cukkinit előre lesütöttem egy serpenyőben, és így a saláta már a grillezés előtt összeállt.

Ingredients (Serves 2):
- 1 whole chicken breast fillet
- 12-16 thin long slices of bacon
- 1 middle sized zucchini
- 2 dl yoghurt
- 2-3 cloves of garlic
- salt, pepper, ground rosemary, paprika
- olive oil
- 1 tbsp finely chopped fresh mint leaves
- few drops of lemon juice
- wooden skewers

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 egész csirkemell filé
- 12-16 vékony hosszú szelet bacon
- 1 közepes cukkini
- 2 dl joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt rozmaring, paprika
- olíva olaj
- 1 ek. finomra vágott friss menta
- néhány csepp citromlé
- fa nyársak


Preparation:
at first soak the skewers in water just in order to prevent them from burning on the grill. Then cut the chicken breast into small bite sized cubes. Place the meat in a medium sized bowl, add the seasonings: little salt (be careful since the bacon is salty as well), ground pepper, rosemary, paprika, then grate the garlic on the top and sprinkle with olive oil. Gently toss to coat the meat cubes and set aside to be marinated at least 1/2 an hour.

Meantime you can prepare the salad. Wash the zucchini thoroughly, dry it and cut into round slices. Sprinkle with a little salt and pepper, then heat some olive oil in a pan and roast the vegetable pieces on both sides. Let the zucchini to cool a little. In a salad bowl scoop the yoghurt, squeeze a little lemon juice on, add some salt, pepper, the finely chopped fresh mint and mix the dressing. Gently fold in the roasted zucchini and place the salad into the fridge until serving.

Next step is to prepare the skewers. Remove them from water, tap any excess water off. Cut the long bacon slices into half. Take a piece of marinated chicken cube, wrap into the half bacon and thread onto the skewer. You can use double skewers, too, this way it'll be stronger and easier to grill them. Continue the wrap and sticking-up process until you have any meat and bacon.

Roast the skewers on charcoal grill turning them around meantime. Serve immediately with the fresh chilled zucchini salad.

Enjoy your meal!


Elkészítés:
először is áztassuk be a nyársakat egy kis hideg vízbe, így majd nem égnek meg grillezés közben. Ezután vágjuk a csirkemellet falatnyi kis kockákra. Tegyük bele a húst egy keverőtálba, adjuk hozzá a fűszereket: kevés sót (óvatosan, mert a szalonna is sós), őrölt borsot, rozmaringot, paprikát, majd reszeljük rá a fokhagymát, és locsoljuk meg olíva olajjal. Keverjük el a húst a fűszerekkel, majd tegyük félre legalább fél órára pácolódni.

Eközben elkészíthetjük a salátát. Alaposan mossuk meg a cukkinit, töröljük meg, és szeleteljük fel. Szórjuk meg sóval, borssal, majd egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olíva olajat, és süssük meg a zöldségdarabokat mindkét oldalukon. Hagyjuk a cukkinit kicsit hűlni. Egy salátás tálba kanalazzuk bele a joghurtot, locsoljuk meg citromlével, adjuk hozzá a sót, borsot, az apróra vágott friss mentát, és keverjük jól össze a dresszinget. Óvatosan forgassuk bele a sült cukkini karikákat, és tálalásig tegyük a salátát hűtőbe.

Következzen a nyársak összeállítása. Vegyük ki a vízből, szárogassuk egy kicsit meg őket. A hosszú szalonnacsíkokat vágjuk félbe. Ezután vegyünk egy pácolt húskockát, tekerjük körbe a fél szalonnával, majd húzzuk fel a nyársra. Két nyársat is használhatunk egyszerre, így erősebb lesz, és könnyebb a grillen forgatni. Folytassuk a csavargatást és felfűzést, amíg kitart a hús és a szalonna.

Faszén parázson grillezzük meg a nyársakat, időközben megforgatva őket. Rögtön tálaljuk a friss behűtött cukkini salátával.

Jó étvágyat!



0 megjegyzés:

Post a Comment