Friday, September 28, 2012

Pumpkin Soup and Pork Chop Baked with Mushrooms

Sütőtök krémleves és gombával sült karaj 
GASTRO >> Weekend Lunch  


As the temperature is decreasing I slowly come back to the kitchen. My son was so impatient and tore the first ripe pumpkin off, so there was no question that I make his favorite pumpkin cream soup for Sunday lunch. Similarly to my other cream soups this is also a very simple recipe containing only vegetables. For this autumn mood I decided to pair a roasted meat with mushroom garnished with rice and the charcoal grilled pepper. And the dessert ... hmmm ... but that's another story.

Ahogy egyre csökken a hömérséklet, én is lassan visszatérek a konyhába. A fiam már nagyon türelmetlen volt, és leszakította az első érett sütőtököt, így nem volt kérdéses, a kedvenc sütőtök krémlevesét készítem el vasárnap ebédre. Más krémlevesemhez hasonlóan ez is nagyon egyszerű recept, csak zöldségeket tartalmaz. Ehhez az őszi hangulathoz úgy döntöttem egy gombás sült húst társítok, egy kis rizzsel és faszénen sült paprikával körítve. És a desszert ... hmmm ... de ez már egy másik történet.

PUMPKIN CREAM SOUP // Sütőtök krémleves  


Ingredients (Serves 3-4):
- 500 g ripe pumpkin
- 1 small potato
- salt, ground ginger
- appr. 8 dl meat stock, or water with stock cube melted in
- roasted pumpkin seeds for garnish

Hozzávalók (3-4 főre):
- 500 g érett sütőtök
- 1 kis burgonya
- só, őrölt gyömbér
- kb. 8 dl alaplé, vagy víz leveskockával
- pirított tökmag a tálaláshoz

Preparation:
peel the pumpkin and potato, cut into small cubes. Drop the vegetables in a pot, add the meat stock, then season with salt and a pinch of ginger powder. Cook the soup until vegetables are tender. Pureé with a blender until nice smooth. Adjust the seasoning and the liquid if necessary.

Elkészítés:
hámozzuk meg a sütőtököt és a burgonyát, majd vágjuk kis kockákra. Dobjuk bele a zöldségeket egy lábasba, öntsük fel az alaplével, majd ízesítsük sóval és egy csipet gyömbérporral. Főzzük a levest, amíg a zöldségek megpuhulnak. Szép simára turmixoljuk, végül igazíthatunk az ízén, vagy adhatunk hozzá még kis vizet, ha szükséges.


ROASTED PORK CHOP WITH MUSHROOM // Roston sült karaj gombával  


Ingredients (Serves 4):
- 4 slices of pork chop without bones
- 6 big champion mushrooms
- 1/2 onion
- 8 slices of cheese (I used Gouda)
- salt, pepper, ground rosemary, marjoram
- olive oil and butter

Hozzávalók (4 főre):
- 4 szelet csont nélküli karaj
- 6 nagy fej csiperke gomba
- 1/2 fej hagyma
- 8 szelet sajt (nálam most Gouda)
- só, bors, őrölt rozmaring, majoranna
- olíva olaj és vaj

Preparation:
at first tenderize the meat into thin slices, sprinkle with salt, pepper and ground rosemary on both sides, then set aside. Continue with the mushroom: clean them and cut into half then into thin slices. Peel the onion and chop into very small cubes. Heat some olive oil and butter (half-half portion) and sauté the onion at first. Add the mushroom pieces and stir-fry until they are roasted a little. At this point season with salt, ground pepper and marjoram, cover the pot and simmer the mushroom on low temperature until tender (appr. 15-20 minutes). Meantime you should check the mushroom, and add a little water if necessary. In the end remove the cover and stir-fry again until all the liquid evaporates.

Now take a pan and heat olive oil with butter again. Roast the meat slices on medium heat until nice brown on both sides. Do not roast it for a long time - increase the temperature if necessary - because pork chop can be dried out easily. Meantime prepare a heat resistant bowl and if the meat slices are ready arrange them on it. Scoop the mushroom on the top of chops, cover with 2-2 slices of cheese and put in the oven for a few minutes of grilling (it is enough right before serving :).

Now I garnished it with steamed rice and charcoal grilled pepper pickles. And then came the plum pie ...

Enjoy your meal!

Elkészítés:
először klopfoljuk ki a húst egészen vékony szeletekre, szórjuk meg sóval, borssal, őrölt rozmaringgal mindkét oldalukat és tegyük félre. Folytassuk a gombával: tisztítsuk meg őket, és előbb félbevágva szeleteljük fel. A hagymát is megpucoljuk, igen kis kockákra vágjuk. Olíva olaj és vaj keverékét (fele-fele) hevítsünk fel egy edényben, és előbb pároljuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a gombát, és folyton kevergetve pirítsuk meg egy kicsit. Ezen a ponton ízesítsük sóval, borssal, őrölt majorannával, fedjük le az edényt, és alacsony hőmérsékleten pároljuk meg (kb. 15-20 perc). Időközben azért nézzünk rá, és ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet. A végén vegyük le a fedőt, és kevergetve süssük, amíg az összes folyadék elpárolog.

Most vegyünk egy serpenyőt, és ebben is hevítsünk fel egy kevés olíva olaj és vaj keveréket. Közepes lángon szépen megpirítjuk a húsokat. Ne süssük túl sokáig - inkább növeljünk a lángon -, ugyanis a karaj könnyen kiszárad. Közben előkészíthetünk egy tűzálló tálat, és ha kész a hús, szépen elrendezzük rajta a szeleteket. A párolt gombából kis halmokat kanalazunk a húsra, majd betakarjuk a sajtszeletekkel. Sütőben egy pár percig grillezzük, amíg a sajt rásül a tetejére (elegendő akár közvetlenül a tálalás előtt megtenni :).

Ezúttal párolt rizzsel és sült paprika savanyúsággal tálaltam. És aztán jött a szilvás pite ...

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment