Sunday, January 20, 2013

Layered Pumpkin Cream

Sütőtök krém pohárban  
GASTRO ›› Dessert  


I have this heart-warming dessert remained from the festive season yet. I like these creamy sweets that can be prepared so easily and quickly even on the day before. I find it also pretty to serve them in glasses. This time I opted for the trio of cream, pumpkin and crispy biscuits, but in the flavour it reminds us for the gingerbreads. You don't need to follow this recipe so strictly: you can change the type of biscuit - e.g. for oreo or graham biscuit -, respectively adapt the sugar and seasoning for your taste.

Ez a szívmelengető desszert még az ünnepi időszakból maradt vissza. Szeretem az ilyen krémes édességet, amit könnyen és gyorsan elkészíthetek, akár még az előző nap. Nagyon kis csinosnak tartom azt is, ahogy pohárban szolgáljuk fel őket. Ezúttal a tejszín, sütőtök és ropogós keksz hármasára voksoltam, ami azonban ízében erősen emlékeztet a mézeskalácsra. Nem szükséges szigorúan követni a receptet: lehet változtatni a keksz fajtáján - pl. oreo, vagy graham kekszre -, illetve ízlés szerint igazítani a cukor és a fűszerek mennyiségén.

Ingredients (serves for 4 glasses):
- 20 dkg crispy sweet biscuit (I've chosen a popular Hungarian biscuit made of oat with honey)
- 20 dkg pumpkin (baked for creamy in oven before)
- 25 dkg mascarpone cream
- 2 tbsp of honey
- 1 tsp gingerbread spice-mix (cinnamon, clove, ginger, cardamom)
- 250 ml sweetened fat cream

Hozzávalók (4 pohár krémhez):
- 20 dkg ropogós édes keksz (én Zabfalatokat használtam)
- 20 dkg sütőtök (előzetesen sütőben megsütve)
- 25 dkg mascarpone
- 2 ek méz
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 250 ml édesített zsíros tejszín

Preparation:
place the biscuits in portions into the food processor and blend them coarsely so you'll get a coarse crumble. (Of course you can get your crumble simply crushing them by hand, too.) At this point you can add some honey or spice to the grounded biscuit, but mine was sweet and spicy enough.

Let's continue with the cream: get the mascarpone, add the honey ( or you can use sugar instead), the gingerbread spices, and finally scrape the inside of creamy baked pumpkins. Using a hand mixer combine the ingredients and mix it until slightly foamy.

Finally prepare the sweet whipped cream. Add 2-3 tablespoons of cream to the pumpkin mixture and fold slightly into it, just in order to loosen the pumpkin cream. And now you are ready for the layering.

Take the glasses and assemble the dessert: at first the biscuit crumbles, then the pumpkin cream, finally the whipped cream. You can use piping bag to form pretty layers, or stand by the "rough" procedure simply spooning the creams like me. In the end you can say it is a "rustic" dessert :)

Well, enjoy your meal!

Elkészítés:
kisebb adagonként tegyük a kekszet a konyhai robotgépbe, majd daráljuk durvára, így megkapjuk a kekszmorzsát. (Természetesen egyszerűen kézzel is szétütögethetjük.) Ezen a ponton dönthetünk úgy, hogy egy kis mézet, illetve fűszereket (fahéj) adunk a darált kekszhez, de az enyém már elég édes és fűszeres volt.

Akkor folytassuk a krémmel: tegyük a mascarpone krémsajtot egy tálba, adjuk hozzá a mézet (vagy cukrot), a mézeskalács fűszerkeveréket, majd kapargassuk bele a krémesre sült sütőtök belsejét. Kézi mixerrel keverjük enyhén habosra.

Végezetül készítsük el a tejszínhabot. Úgy 2-3 evőkanálnyit merjünk át a sütőtökös krémbe, és könnyed mozdulattal lazítsuk fel egy kicsit. És ezzel készen is állunk a rétegezésre.

Vegyük elő a poharakat, és állítsuk össze a desszertet: előbb a kekszmorzsa, majd a sütőtökös krém, végül a tejszínhab. Használhatunk habzsákot is, hogy igazán csinos kis rétegeket kapjuk, de akárcsak esetemben, nyugodtan maradhatunk a puritán kanalazásnál is. Legfeljebb a végén azt mondjuk, íme ez egy "rusztikus" desszert :)

Nos, jó étvágyat hozzá!


1 megjegyzés:

Anonymous said...

looks yummi
http://thirtysomethingchic.wordpress.com/

Post a Comment