Monday, October 8, 2012

Plum Pie

Szilvás pite  
GASTRO ›› Dessert  


I think it's quite clear now that we love fruit pies: these cakes are easy to make and relatively healthy. Well the time for plum has come. I used the usual pie recipe with some modifications: I halved the amount of sugar, respectively mixed rye and wheat flour. I baked it in an ordinary pie mold and this time I've arranged only a few pieces of fruits on the top, but I suggest to try it once richly laden with plums, as well.

Azt hiszem, most már egészen világos, hogy nagyon szeretjük a gyümölcsös pitéket: könnyen elkészíthető süteményekről van szó, és még viszonylag egészséges is. A szokásos pite receptet használtam, némi módosítással: felére csökkentettem a cukrot, illetve rozs- és búzalisztet használtam. Hagyományos piteformában sütöttem ki, ezúttal csak kevés gyümölccsel, de ajánlom, hogy egyszer próbáljátok ki szilvával gazdagon megrakva is.

Ingredients:
- 16 dkg butter
- 8 dkg cane sugar
- 8 dkg wheat flour
- 8 dkg rye flour
- 4 eggs
- 8 g (1/2 pck) baking powder
- 1/2 tsp cinnamon + 1 tbsp cane sugar
- 10 plums (or more)

Hozzávalók:
- 16 dkg vaj (margarin)
- 8 dkg nádcukor
- 8 dkg búzaliszt
- 8 dkg rozsliszt
- 4 tojás
- 8 g (1/2 csomag) sütőpor
- 1/2 tk fahéj + 1 ek nádcukor
- 10 szilva (vagy akár több is)

Preparation:
wash the plums, halve them and remove the seeds. Prepare the baking mold, too, rub with butter and sprinkle with flour.

Separate the egg white from yolk, then add the sugar to egg yolks and blend it until smooth. Next ingredient is the soft butter, combine it well. In a separate bowl mix the wheat and rye flour with baking powder, add it to the egg mixture and stir in thoroughly. Whip the egg whites until stiff and finally fold it gently into the dough. Pour the mixture in the mold, decorate the top with plum halves turning them with inside up. Mix the additional cane sugar with cinnamon and sprinkle the plums on the top.

Bake the cake on 180°C (on convection) for appr. 20-25 minutes until ready.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
mossuk meg a szilvákat, felezzük meg, és távolítsuk el a magokat. Készítsük elő a sütőformát is, kenjük ki vajjal és szórjuk körbe liszttel.

A tojássárgáját szétválasztjuk a fehérjétől, majd a cukrot a sárgájához adva teljesen simára keverjük azt. Következő adalék a puha vaj, ezt is teljesen eldolgozzuk. Egy külön tálban összekeverjük a búza- és a rozslisztet a sütőporral, majd a tojásos masszához adva ezt is jól elkavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezután óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A keveréket a formába öntjük, majd a felezett szilvákat vágott felükkel felfelé elrendezzük a tetején. Összekeverjük a fahéjat a maradék cukorral, és még ezzel is megszórjuk a szilvákat.

Előmelegített sütőben 180°C-on (légkeveréssel) körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!



0 megjegyzés:

Post a Comment