Friday, December 7, 2012

Broccoli Salad

Brokkoli saláta 
GASTRO >> Everyday supper 


Today I bring you an easy and healthy dish where the main role is played by broccoli. This vegetable is not a usual ingredient for salads I also prepare it typically for garnishments but giving a tasteful dressing to it you can get a very enjoyable salad. Let's try it once!

Ma egy könnyű és egészséges étellel jövök, ahol a főszerepet a brokkoli játssza. Nem jellemző, hogy ezt a zöldséget salátákba tesszük, én is inkább köretekben használom, de ha egy finom dresszinget keverünk ki hozzá, akkor egy igazán élvezhető salátát kapunk. Próbáljátok ki egyszer!

Ingredients (Serves for 2-3):
-30 dkg broccoli
- 1 middle sized carrot
- 1/2 of a big bell pepper (you may use red and yellow)
- 2 dl joghurt
- 1 tbsp mayonnaise
- 1 clove of garlic
- salt, pepper
- pinch of grated nutmeg
- a palmful of pumpkin seeds
- roasted ham bites (just adding some proteins :)

Hozzávalók (2-3 főre):
- 30 dkg brokkoli
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 1/2 nagy kaliforniai paprika (lehet pirosat, sárgát vegyesen)
- 2 dl joghurt
- 1 ek majonéz
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- csipet reszelt szerecsendió
- maréknyi tökmag
- sült sonka falatok (egy kis protein adalékként :)

Preparation:
wash the broccoli and cut into small roses. Take into a small pot, sprinkle with little salt and add just a thin layer of water, then cover the pot and simmer the broccoli until crispy tender (appr. 10 minutes). Meantime clean the carrot, shred it, respectively cut the bell pepper into small stripes.

Take a salad bowl and add the joghurt, mayonnaise, grated garlic, then season with salt, pepper and grated nutmeg, mix them so you'll get the dressing. When the broccoli is ready cool it down suddenly in icing water, and drain. Add the vegetables to the dressing and it worth placing into fridge for a half on hour just to let the flavors come together.

Serve with pumpkin seeds on the top and with roasted ham aside.

Enjoy your meal!


Elkészítés:
mossuk meg a brokkolit, majd szedjük rózsáira. Tegyük bele egy kisebb edénybe, szórjuk meg sóval, majd engedjünk csak egy ujjnyi vizet alá. Az edényt lefedve ropogósan puhára pároljuk (kb. 10 perc). Közben megtisztítjuk a répát, lereszeljük, illetve a paprikát is kisebb csíkokra vágjuk fel.

Vegyük a salátás tálat, tegyük bele a joghurtot, majonézt, reszelt fokhagymát, majd ízesítsük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, és végül keverjük jól össze, így meg lesz az öntetünk. Amikor a brokkoli kész, jeges vízben hirtelen hűtsük ki, majd hagyjuk lecsöpögni. A zöldségeket mind elkeverjük a dresszinggel, és a legjobb ha fél órára a hűtőbe tesszük, ti. összeérjenek az ízek.

Tálaláskor meghintjük tökmaggal, és a sült sonkával körítjük.

Jó étvágyat! 

0 megjegyzés:

Post a Comment