Monday, January 30, 2012

Lemon and Orange Cream

Citromos és narancsos krém  
GASTRO >> Dessert


Here it is another quick dessert. Yes, you can recognize that I'm a big friend of dishes that can be prepared easy and quick. (But who doesn't?) I think most of us like the cream cheese mascarpone: it tastes light although it is also filling because of the fat content of cream. Coupling with the freshness of citrus fruits it is resulted in so refreshing dessert after a good heavier lunch. It is the best to make on day before in order to leave sponge to soften.
My family could not decide which flavour they want to eat that is why I prepared a half portion of lemon cream meanwhile the other half had a taste of orange and mandarin.

Íme egy újabb gyors desszert. Hát igen, látható, hogy nagy barátja vagyok a könnyen és gyorsan elkészíthető fogásoknak. (De ki nem?) Úgy gondolom a legtöbben szeretjük a mascarpone tejszínes krémsajtot: az íze nagyon könnyű, habár elég laktató a tejszín zsírtartalma miatt. Kombinálva a citrusfélék frissességével egy igazán frissítő desszertet kapunk, ami jól jön egy nehezebb ebéd után. A legjobb, ha már előző nap elkészítjük, így a babapiskóta meg tud puhulni.
A családom nem tudta eldönteni melyik ízesítést szeretné, ezért az adag egyik felét citromosra készítettem el, míg a másikat narancsos-mandarinosra.Ingredients (4 cup):
- 500 g mascarpone cream cheese
- 3 dl cream
- 6 tbsp sugar (or more according to your taste)
- 1 lemon
- 1 orange
- 3-4 little mandarins
- 200 g round sponge biscuit (appr. 40 pieces)

Hozzávalók (4 pohárhoz):
- 500 g mascarpone
- 3 dl tejszín
- 6 ek cukor (lehet több ízlés szerint)
- 1 citrom
- 1 narancs
- 3-4 kicsi mandarin
- 200 g kerek babapiskóta (úgy 40 db)

Preparation:
first of all take two equal bowls and separate the mascarpone into two portions. Add 2-2 tbsp sugar to them. Wash the lemon and the orange carefully and dry them. Grate lemon zest to the first bowl, them half of the orange zest into the other. Squeeze the juice of lemon and orange, then add 1 tbsp lemon juice to first bowl, and 2 tbsp of orange juice to other. Stir the creams well. You can adjust some more sugar or juice according to your taste, but take care that cream will not became too liquid! If you like you can use aromas as well.
Whip the cream with the remaining 2 tbsp sugar (powdered or fruit sugar) and when it forms stiff peaks add the half of it to the lemon cream, the other half to orange mixture. Fold the whipped cream lightly and carefully into the mascarpone creams.

After you peel the mandarins you can start the layering: place a sponge biscuit on the bottom and scoop some cream on it. Then cover with sponge biscuits again, for the orange variant add some slices of mandarin as well and here comes the cream again. Continue layering until the cup is pretty full - or your ingredients are over. :) Decorate the top as you like. Place the cups in fridge. Serve it next day when the sponge biscuits are soft.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
először is vegyünk két egyforma tálat, és osszuk szét a mascarpone krémet. Adjunk 2-2 evőkanál cukrot hozzájuk. Mossuk meg a citromot és a narancsot jó alaposan, majd töröljük szárazra. Az első tálba reszeljük bele a citrom héját, míg a másikba a narancs felének a héját. Préseljük ki mindkét gyümölcsöt: a citromos krémhez 1 evőkanál citromlevet adjunk, a másikhoz 2 evőkanál narancslevet. Keverjük el jól a krémeket. Ha kell igazítsunk az ízeken cukorral, vagy gyümölcslével, de vigyázzunk, hogy a krém ne legyen nagyon folyós! Ha tetszik, aromát is használhatunk.
Verjük fel a tejszínt a maradék 2 evőkanál cukorral (por, vagy gyümölcscukor), és amikor már kis hegyek keletkeznek a felszínén, ezt is osszuk kétfelé. Könnyed mozdulatokkal óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot a mascarpone krémbe.

Miután meghámoztuk a mandarinokat, nekikezdhetünk a rétegezésnek: tegyünk egy babapiskótát a pohár aljára, majd kanalazzunk rá némi krémet. Fedjük be újabb réteg babapiskóta körökkel, a narancsoshoz adjunk néhány gerezd mandarint, és következik újra a krém. Így folytatjuk a rétegezést, amíg a pohár csinosan megtelik - vagy elfogynak a hozzávalók. :) Díszítsük a tetejét tetszés szerint, és tegyük be a poharakat a hűtőbe. A következő nap szervírozzuk, amikor a piskóták már biztosan megpuhultak.

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Post a Comment