Friday, January 6, 2012

Festive Mákos Guba

Ünnepi mákos guba  
GASTRO >> Hungarian Cuisine 


The other recipe remained is this traditional poppy-seed based dessert (often main dish) that is usually placed on tables of Christmas Eve in Hungary.

The first essential point of this meal is the "kifli" (crescent) - which is a bakery product made of yeasted dough, rolled up and formed into crescent shape. I like to use the unsalted ones with solid texture of dough. Maybe in some countries it is difficult to find this basic ingredients, for them I offer the post of Zsuzsa about bakery crescents, or simply try to find a similar product in your bakery (maybe some bagett?). Ok, you have the kiflis but it must be sliced and hardened a little. The most simple way if you buy/make kiflis a few days before and leave them to dry. If you have fresh kiflis then after slicing place them on baking-sheet and toast in the oven of very low temperature.

The other speciality of this dish is that instead of simple flavoured milk we make a more creamy pudding-like liquid to soak the kifli slices.

The festive character is increased by the plus raisins, the egg white foam on the top and the vanilla sauce garnishment.

A másik kimaradt recept ez a hagyományos mákos desszert (gyakran főétel), ami Szenteste nálunk általában helyet kap a karácsonyi asztalon.

Az egyik sarkalatos pontja a kifli: édeskés tömör tésztájú kiflit szeretek használni hozzá. Ha nem sikerül pár nappal korábban beszerezni, akkor frissen felkarikázva a sütőben nagyon alacsony fokozaton megpirítom őket. A másik specialistás, hogy ízesített tej helyett szinte madártej állagú folyadékkal áztatjuk át a kifliket. Az ünnepi jelleget a plussz mazsola, a rásütött tojásfehérje-hab díszítés és a vaníliaszósz körítés adja.Ingredients (serves 4):
- 6-8 kiflis
-10 dkg groud poppy-seed
- 6 tbsp powdered sugar
- 1 l milk
- 2 eggs
- 10 dkg sugar
- 1 pack vanilla sugar
- grated zest of 1 lemon
- a palmful of raisins soaked in rum
- vanilla sauce for garnishment

Hozzávalók (4 személyre):
- 6-8 kifli
- 10 dkg darált mák
- 6 ek porcukor
- 1 l tej
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék rumban áztatott mazsola
- vanília szósz a tálaláshoz

Preparation: at first prepare the kiflis (slices, dried), be sure that raisins are well-soaked in rum and mix the ground poppy-seed with 4 tbsp of powdered sugar. Pre-heat the oven for 180°C.
Pour the milk in a pot, add the vanilla sugar and grated lemon zest. Then separate egg yolk from white, put the egg white aside. Add cane sugar to egg yolk and stir it (even with hand mixer) until it is foamy and the sugar is melted. Combine the egg yolk with milk, put the bowl on the heat and start to cook. You must stir it constantly and really take care that you only heat the milk and not cook! If the milk would start to boil then the egg yolk will be precipitated, so heat only until it comes to boil then remove from the heat.

Compose the dish: drop some kifli rings in vanilla milk (work in small portions), spin quickly then remove with a sifter spoon and layer them in a heat-resistant bowl. When the first layer is ready sprinkle with the sugared poppy-seed and rasins, just according to your taste. Repeat with the next layer until the crescents run out. Gently pour the remaining vanilla milk on the dish it does not matter if the crescents are soaked, it is our goal :)
As a final touch: beat the egg white with some powdered sugar until it is hard foamy and decorate the top of the "guba".

Elkészítés: először is gondoskodjunk a kiflikről (szeletelés, szikkasztás), valamint a mazsolákról, hogy jó rumosak legyenek, és keverjük össze a darált mákot 4 evőkanál porcukorral. Melegítsük elő a sütőt is, úgy 180°C-ra.
Öntsük a tejet egy fazékba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától, a fehérjét egyenlőre tegyük félre. A rendes cukor hozzáadásával keverjük ki a tojássárgáját (akár kézi mixerrel), amíg habos nem lesz és a cukor teljesen elolvad. Ezután a tejhez adjuk, jól elkeverjük, és a edényt feltesszük a tűzre. Nagyon oda kell figyelni, hogy folyamatos kevergetés közben csak melegítsük a tejet és ne főzzük! Ha a tej forrni kezd, akkor kicsapódik a tojás, szóval melegítsük csak forráspontig, és ekkor gyorsan húzzuk le a tűzről.

Állítsuk össze az ételt: dobjunk a vaníliás tejbe néhány kiflikarikát (dolgozzunk kis adagokkal), forgassuk meg benne és gyorsan vegyük ki egy szűrőkanállal. Egy hőálló tálban rétegezzük a kiflikarikákat. Amikor az első réteg kész, szórjuk meg a mákkal illetve mazsolával, csak úgy ízlés szerint. Folytassuk így a rétegezést, amíg a kifli elfogy. A végén óvatosan locsoljuk meg az ételt a maradék vaníliás tejjel, nem baj ha egészen átáztatja a kifliket, hisz ez a célunk.
Végső lépésként kemény habbá verjük fel a tojásfehérjét porcukorral, s ezzel díszítsük a guba tetejét.


Put in the oven and bake until the egg white become golden-brown.

Tegyük a sütőbe, és süssük, amíg a fehérje szép aranybarna nem lesz.


Serve warm with the vanilla sauce, hmmm.

Tálaljuk melegen a vanília szósszal, hmmm.


0 megjegyzés:

Post a Comment