Tuesday, January 17, 2012

Roasted Lamb with Couscous and Green Beans

Báránysült zöldbabos kuszkusszal
GASTRO ›› Everyday Supper


This dish was actually our lunch for Saturday, but it can be done very easily so perfect for a dinner as well. We love the meat of lamb, unfortunately it is hard to obtain in our town and quite expensive. I usually use the same spices for lamb, although it has its own flavour so we must spice it moderately. The couscous matches well with the lamb, so it was an easy decision: this time I varied it with green beans (from my garden :) and feta.

Ez az étel tulajdonképpen a szombati ebédhez készült, de mivel nagyon könnyen elkészíthető, ezért vacsorára is tökéletes. Nagyon szeretjük a bárányhúst, de sajnos a környékünkön elég nehéz beszerezni és kissé drága is. Általában ugyanazokat a fűszereket használom a bárányhoz, de érdemes mértékkel fűszerezni, hiszen önmagában is finom a zamata. A kuszkusz jól illik a bárányhoz, szóval egyszerű volt a döntés: ezúttal zöldbabbal (saját kertből :) és fetával tarkítottam.




Ingredients (serves 2-3):
- 3-4 slices of leg of lamb
- salt, pepper, rosemary, thyme, oregano for seasoning
- 3 gloves of garlic
- olive oil + butter
- 10 dkg couscous
- 15 dkg green beans
- 10 dkg feta cheese (made of sheep's milk if possible)
- 1 bay leaf

Hozzávalók (2-3 főre):
- 3-4 szelet báránycomb
- só, bors, rozmaring, kakukkfű, oregano a fűszerezéshez
- 3 gerezd fokhagyma
- olíva olaj + vaj 
- 10 dkg kuszkusz
- 15 dkg zöldbab
- 10 dkg feta sajt (juhtejes, ha lehetséges)
- 1 babérlevél

Preparation: wash the meat and dry the surface with a paper towel. Clean the garlic, wash the fresh spices, chop them very finely. Sprinkle the meat on both sides with salt, pepper, the mix of spices and press some garlic on them. Leave it for a rest at least for half an hour, but you can souse the meat on the day before as well.

Cut the green beans for desired size, put them in a pot with water that covers them, season with salt and the bay leaf. Simmer it until crispy. Meanwhile boil some water in the water heater, put the couscous in a heat-resistant bowl, sprinkle with some salt and pour as much water that cover it an inch thick. Cover the bowl and let the couscous to swell. After approximately 10 minutes the couscous is ready, hopefully the green beans, too. Mix the couscous, green beans and the crumbled feta in a separate heat-resistant bowl and put either in oven or simply in micro in order to warm them together.

As a final step heat the olive oil with butter in a pan and roast the lamb slices on both sides until crispy red. Before serving it is worth having the meat rest a little (cover it), it will become more juicy.

Enjoy your meal!

Elkészítés: mossuk meg a húst, és egy papírtörülközővel töröljük szárazra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, mossuk meg a friss fűszernövényeket, majd vágjuk finomra. A hússzeleteket mindkét oldalukon megszórjuk sóval, borssal, a fűszerkeverékkel, végül nyomjuk rá a fokhagymát is. Legalább fél órát pihentessük, de akár előző este is bepácolhatjuk a bárányhúst.

Vágjuk fel a zöldbabot a kívánt hosszúságúra, tegyük egy lábasba, majd öntsünk rá annyi vizet, ami épp ellepi. Ízesítsük sóval és babérlevéllel, majd pároljuk ropogósra. Ezalatt forraljunk fel vizet a vízmelegítőben, tegyük a kuszkuszt egy hőálló tálba, szórjuk meg kevés sóval, és öntsünk rá annyi vizet, hogy az egy ujjnyira ellepje. Gyorsan fedjük le az edényt, és hagyjuk a kuszkuszt megduzzadni. Olyan tíz perc múlva kész a kuszkusz, remélhetőleg a zöldbab is. Ekkor egy külön hőálló tálban keverjük össze a kuszkuszt a zöldbabbal és a szétmorzsolt feta sajttal, majd tegyük vagy a sütőbe, vagy egyszerűen a mikróba, és melegítsük össze.

Utolsó lépésként hevítsünk fel olíva olajat vajjal egy serpenyőben, és süssük meg a bárányszeleteket mindkét oldalukon, szép ropogós pirosra. Tálalás előtt érdemes egy kicsit pihentetni a húst (lefedve), így sokkal szaftosabb lesz.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment