Thursday, January 5, 2012

Rum Walnut Fondant Candy

Rumos-diós szaloncukor 
GASTRO >> Hungarian Cuisine 


I know the Christmas time is nearly over, but during the holiday I have forgotten to post two typical Christmas meals that I made and I don't want to wait for 1 more year.

So let me share you at first the recipe of fondant candy ("szaloncukor") which is a traditional Hungarian sweets that is wrapped in decorative paper or foil and usually hung on the Christmas tree. We are rebels in this questions as well and put them under the Christmas tree, just because I don't like the empty papers on the tree. :) There is a wide variety of these candies can be bought in stores, but in the last few years I have discovered the miracle of home-made fondant candy. It has much more intensive taste, I can control the amount of sugar and above all not talking about the quality of chocolate cover!

Tudom, hogy a karácsonyi időszaknak lassan vége, de az ünnepek alatt elfelejtettem publikálni 2 tipikus karácsonyi ételt, és nem szeretnék még egy évet várni vele.

Szóval elsőként a szaloncukor receptjét szeretném megosztani veletek, ami ugye jellegzetesen magyar karácsonyi édesség, és amit a többség a karácsonyfára akaszt fel. Mi egy kicsit kilógunk a sorból, ugyanis én nem teszem őket a fára, csak alá, mivel nem szeretem csalódottan lapogatni az üres papírokat. :) Igen széles a választék, amit a boltban vásárolhatunk, így én is csak az utóbbi néhány évben fedeztem fel a házi szaloncukor csodáját. Szerintem sokkal intenzívebb ízt tudok elérni, én szabályozhatom az édességét, nem beszélve a csokoládébevonat minőségéről. 

Ingredients (for appr. 20-25 pieces):
- 15 dkg milk powder
- 15 dkg sugar (or more according to your taste)
- 1 dl water
- 10 dkg ground roasted walnuts
- 1 tbsp rum (or few drops of rum aroma)
- 8 dkg unsalted butter
- (grated orange zest is optional)
- 10-15 dkg dark chocolate (or other favourite one)

Hozzávalók (úgy 20-25 darabhoz):
- 15 dkg tejpor
- 15 dkg cukor (vagy több, ízlés szerint)
- 1 dl víz
- 10 dkg őrölt pirított dió
- 1 ek rum (pár csepp rumaroma is lehet)
- 8 dkg vaj
- (reszelt narancshéj opcionális)
- 10-15 dkg étcsokoládé (vagy más kedvenc)

Preparation: cook the water and sugar until it is caramelized well (few minutes), then removing the pot from fire, carefully sift the milk powder to it. You must stir it constantly and work quickly, because it hardens quickly. Add the rum and butter, finally stir the ground walnut in it.
The mass is ready. You should cool down a little until lukewarm, so you are able to form it easily. I usually use my hands so I get a little "rustic" pieces, but if you have any kind of silicon mould you can use them to make candies (e.g. bonbons, not only for Christmas).

Elkészítés: főzzük össze a vizet a cukorral, amíg szépen karamellizálódni kezd (néhány perc), majd vegyük le az edényt a tűzről. Óvatosan szitáljuk rá a tejport, de közben folyamatosan kevergessük. Gyorsan kell dolgozni vele, mert nagyon hamar bekeményedik. Hozzáadjuk a rumot és a vajat, végül belekeverjük a darált diót is.
Készen van a massza. Megvárjuk amíg langyosra hűl, hogy szép lehessen dolgozni vele. Én a kezemmel formázom meg a szaloncukrokat, nem baj ha kicsit rusztikusak lesznek, de ha van otthon valamilyen szilikon forma, akár azt is lehet használni (mondjuk bonbont készíteni, nem csak karácsonyra).


Next step is the chocolate cover: I confess my chocolate glaze is not the perfect one yet, but I'm working on it. Melt the chocolate using a water bath, if it is a little thick, add some oil. I have the following method for dipping: take a toothpick and stick a candy on, dip in chocolate, with another toothpick remove excess chocolate from the bottom of candy and place it on parchment.

Következő lépés a csokoládé bevonat: bevallom még nem tökéletes a csokimázam, de dolgozom rajta. Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, ha túl sűrű lenne, akkor olajjal hígítok rajta egy kicsit. A mártogatásra a következő a módszerem: egyszerűen fogpiszkálóra szúrom a szaloncukrokat, belemártom a csokiba, lehúzom az alját egy kicsit és sütőpapírra állítom őket.


Allow the chocolate to set then you can wrap the fondant candies in thin paper or foil as you like. The final candy reminds me on milk caramel with strong walnut taste and the flavour of rum accompanied by a little bitterish dark chocolate. We liked it...

Várjunk, amíg a csokoládé megszilárdul, majd tetszés szerint vékony papírba vagy színes fóliába csomagoljuk. A kész szaloncukor emlékeztet a tejkaramellára erős dióízzel és a rum aromájával, amit az enyhén kesernyés csokoládé kísér. Nekünk tetszett...


3 megjegyzés:

Unknown said...

What is the dkg measurement in your recipe?

Andrea said...

Sorry, this is really a little Hungarian expression of measurements :)
1 dkg = 10 g, so it means 15 dkg is 150 g

Unknown said...

I whish I could have shared some people would have like to have this but I don't know how to repost

Post a Comment