Thursday, August 16, 2012

Mini Cinnamon Twirls

Mini fahéjas tekercsek  
GASTRO >> Dessert 


Originally I found this recipe as cocoa rolls but using a rich butter filling they opened out a bit so they became rather nice twirls. The final cookie is so similar to Transylvanian "darázsfészek" (wasp's nest) mostly when you brush the twirls with sweet milk right after removing them from oven, so a nice crispy caramell glaze covers them. Maybe some of you find it only a half portion, but since this is a so filling dish I think this amount is more then enough :) But of course, if your family's appetite requires let's start with a double portion.

Eredetileg ezt a receptet kakaós csigaként jegyeztem fel, de a gazdag vajas tölteléknek köszönhetően egy kissé kinyíltak, szóval csinos tekercsek lettek. A végső sütemény eléggé hasonlít az erdélyi darázsfészekre, főleg mikor megkenjük cukros tejjel rögtön a sütés után, és valami isteni ropogós karamellás máz vonja be őket. Talán néhányotok számára kevésnek tűnik a leírt adag, de mivel ez egy meglehetősen laktató étel, ezért szerintem több is a kelleténél :) Természetesen, ha a család étvágya úgy kívánja, kezdjük rögtön egy dupla adaggal.



Ingredients (appr. 12 small twirls):
- 25 dkg all purpose flour
- 4 dkg butter or margarin
- 3 dkg sugar
- 1 egg yolk
- 2 dkg fresh yeast
- 1-1,5 dl warm milk
- 1 pck vanilin sugar (or some drops of vanilla aroma)
- pinch of salt
- 3-5 dkg butter + 1 tbsp sugar + 2 tsp cinnamon for filling
- some warm milk with sugar melted in for the glaze

Hozzávalók (kb. 12 kis tekercshez):
- 25 dkg liszt
- 4 dkg vaj, vagy margarin
- 3 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
- 2 dkg friss élesztő
- 1-1,5 dl langyos tej
- 1 vaníliáscukor (vagy pár csepp vanília aroma)
- csipet só
- 3-5 dkg vaj + 1 ek cukor + 2 tk fahéj a töltelékhez
- kevés cukros langyos tej a mázhoz

Preparation:
this is a standard raised dough so you must follow the usual process. Dissolve the yeast in 1 dl milk and stir 1 tsp sugar in it. Set aside to a warm place to let is rise. In a large bowl mix the flour with sugar, vanilin sugar, salt, then add the soft butter resp. egg yolk. When the yeast is working, so it's bubbling, add it to the dough along with the warm milk. Start to knead and if you find it necessary add the remaining 0,5 dl warm milk in order to get a smooth and elastic dough. After a few minutes kneading, when your dough is really smooth, cover the bowl and put it in warm place to raise for 30-40 minutes.

When the dough has been risen, knead it softly and roll it out for an approximately square form and fewer then a half inch thick. Grease all the surface with sugar+cinnamon+butter mixture and roll it up tightly. Cut it for half inch thick slices and put the rolls on a baking sheet layered with baking paper. Leave enough place in between. Set aside to let them rise another 15 minutes.

Meantime preheat the oven for 170°C (with convection). Bake the twirls for about 20 minutes.

Right after you remove the cookies from the oven brush them with sweet milk in order to get caramell glaze. Make a good coffee and enjoy!

Elkészítés:
ez egy hagyományos kelt tészta, szóval kövessük a szokásos metódust. Oldjuk fel az élesztőt 1 dl langyos tejben, keverjünk hozzá egy teáskanálnyi cukrot is. Tegyük félre meleg helyre, hogy felfusson. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a cukrokkal, csipet sóval, majd morzsoljuk bele a vajat és a tojás sárgáját is. Amikor az élesztő felfutott, szóval működik, öntsük ezt is tejestül a tésztához, majd kezdjünk el dagasztani. Ha úgy látjuk szükségesnek, adjuk hozzá a maradék fél deci tejet is, hogy lágy és rugalmas kelt tésztát kapjunk. A szokásos néhány perces dagasztás után takarjuk le a tálat, és tegyük meleg helyre keleszteni, úgy 30-40 percet.

Amikor a tészta megkelt, lágyan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki körülbelül téglalap formára, s úgy kisujjnyi vastagságúra. Kenjük meg az egész felületet a cukros-fahéjas vajjal, majd szorosan tekerjük fel a tésztát. Vágjuk fel nagyobb ujjnyi vastagságúra, majd az így kapott csigákat fektessük előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsire. Hagyjunk elegendő helyet közöttük. Meleg helyen további 15 percig kelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt 170°C-ra (légkeverés). A tekercseket kb. 20 percig sütjük.

Rögtön amint kiemeltük a tepsit a sütőből kenjük meg a tekercseket langyos cukros tejjel, s így megkapjuk az áhított karamelles mázat. Készítsünk egy jó kávét, és élvezzük!


1 megjegyzés:

Borjana said...

Mmmm wanna wanna!;)
xx
B.
http://www.beeswonderland.com/

Post a Comment