Tuesday, August 7, 2012

Pork Meat and Potato Pot

Sertéshúsos krumplis fazék  
GASTRO ›› Everyday supper  


It is known to all that Hungarian people like the meat with potato, it can be considered as a kind of national food. When I have company to dinner and I'm not sure how liberal they are in the kitchen the most safety way is to prepare meat with potato. But if you don't want to follow the traditional breaded meat with mashed potatoes or stew with boiled potato recipes it's worth giving a try for this one-course dish. The basic ingredients are traditional even it gets some special flavor with additional vegetables and seasoning. Easy to make and it warms your heart.

Köztudomású, hogy a magyar emberek kedvelik a hús-krumpli párost, talán egyfajta nemzeti eledelnek is tekinthetjük. Amikor vendégeket várok, és bizonytalan vagyok abban, hogy menniyre nyitottak a konyhai kalandokra, akkor a legegyszerűbb, ha húst készítek krumplival. Azonban ha nem akarjuk követni a szokásos rántott hús burgonyapürével, vagy pörkölt főtt krumplival kliséket, akkor érdemes a következő egytálételnek egy esélyt adni. A bázis alapanyagok hagyományosak, mégis egy egyedibb ízt kapunk a sok egyéb hozzávalónak köszönhetően. Könnyű elkészíteni, és megmelegíti a lelket.

Ingredients (Serves 4):
- 40 dkg pork meat (chop, leg)
- 80 g fleshy smoked bacon
- 1 middle size onion
- 3 cloves of garlic
- 2 tbsp olive oil (or little more if needed)
- 1 big carrot
- 70 dkg potatoes
- 5 dkg peas
- (optional may be: mushroom, corn, celery stick)
- meat stock or water with stock cube
- salt, pepper, marjoram
- 2 bay leaves
- 2 tbsp tomato purée (thick, canned)
- 2 tbsp flour
- 1,5 dl sour cream

Hozzávalók (4 főre):
- 40 dkg sertéshús (karaj, comb)
- 80 g húsos füstölt szalonna
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj (vagy egy kicsit több, ha kell)
- 1 nagy sárgarépa
- 70 dkg burgonya
- 5 dkg zöldborsó
- (tetszőlegesen lehet: gomba, kukorica, zellerszár)
- alaplé, vagy víz leveskockával
- só, bors, majoranna
- 2 babérlevél
- 2 ek paradicsom püré (sűrű, dobozos)
- 2 ek liszt
- 1,5 dl tejföl

Preparation:
Clean the onion and garlic, chop them very finely, then set aside. Cut the meat into medium sized cubes and the bacon into thin sticks. Clean the carrot as well, cut into half lengthwise and slice. Now we can start with the cooking: take a big pot and heat the olive oil. Add the meat at first and roast the cubes constantly stiring them until nice golden brown. At half time drop the bacon sticks, too, and roast them together. When the meat and bacon are nearly crispy add the onion, garlic and carrot slices, quickly stir in. Season with salt, pepper and marjoram, and stir fry until the onion is sautéed.

Pour some meat stock (or use water adding a stock cube) that just covers the ragout, cover the pot and simmer it for 1/2 hour on low temperature. Meantime you can prepare the vegetables: peel the potatoes, cut into cubes. If you want to use celery or mushroom clean and cut them as well.

After 1/2 an hour simmering add the potatoes and complement the liquid with additional meat stock (water) to cover the ragout again. Adjust the flavors with more salt, pepper and drop the bay leaves, too. Bring to the boil again and continue cooking. When the potatoes are half-boiled add the peas (and remaining more vegetables if you have), then scoop the tomate purée, mix the ragout and let it simmer for further.

Slowly we'll come to the end, so prepare the sour cream and mix with flour thoroughly until lump-free. When all the vegetables are tender add the sour cream mixture and gently stir into the ragout. After a few minutes of boiling it will thicken the sauce and the dish will get its final smooth consistence.

Serve warm with some pickles, crispy bread and wine.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a hagymákat, vágjuk finomra, majd egyenlőre tegyük félre. Vágjuk a húst kockákra, illetve a szalonnát vékony kis csíkokra. Tisztítsuk meg a sárgarépát is, vágjuk hosszában félbe, majd szeleteljük fel. Kezdhetjük is a főzést: vegyünk egy nagyobb fazekat, és hevítsük fel az olíva olajat. Először a húst kezdjük el sütni, folyamatosan kevergetve, szép pirosra. Félidőben beledobjuk a szalonna csíkokat, s együtt sütjük őket. Amikor már szép pirosak, ropogósak, beletesszük a hagymákat, répát, gyorsan elkeverjük. Ízesítünk sóval, borssal, majorannával, és folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg a hagyma üvegesre sül.

Ekkor felöntjük alaplével (vagy használjunk vizet és dobjunk bele leveskockát), hogy a ragut épp ellepje, fedjük le az edényt, és alacsony hőfokon pároljuk a húst fél órán át. Eközben előkészíthetjük a zöldségeket: hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kockákra. Ha van zellerszár, vagy gomba, tisztítsuk és daraboljuk azokat is.

Fél óra párolás után adjuk hozzá a burgonyát, és öntsük fel a folyadékot alaplével (vagy vízzel), hogy újra ellepje a ragut. Igazítsunk az ízeken sóval, borssal, s dobjuk bele a babérleveleket is. Újra felforraljuk, és folytassuk a főzést. Amikor a krumpli már félig megfőtt, tegyük bele a borsót (és a maradék zöldségeket, ha van), majd kanalazzuk bele a paradicsompürét, keverjük össze a ragut, és hagyjuk tovább főni.

Lassan a végére érünk, szóval készítsük elő a tejfölt, és keverjük ki a liszttel szép simára, csomómentesre. Amikor az összes zöldség szépen megpuhult, óvatosan keverjük a raguba a tejfölös habarást. Néhány perc forralás után szépen be fogja sűríteni a szószt, így az étel elnyeri végső állagát.

Melegen tálaljuk, némi savanyúsággal, ropogós kenyérrel és borral.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment