Thursday, July 19, 2012

Apricot Cake

Sárgabarackos lepény 
GASTRO >> Dessert


In big summer heat people usually do not feel like baking, but paradoxically this is the time of fruits' ripening. Thus if someone is the fan of fruity cakes like me then you must force yourself to set aside this fact. This recipe is a simple "muffin-like" utilization of apricot. The only twist is the usage of special strudel flour, it makes the dough more airy than baking with plain wheat flour. Despite of this I guess making this recipe with all-purpose wheat flour should also work.

A nagy nyári melegben az embernek nincs túl sok kedve sütni, de paradox módon ilyenkor érnek a gyümölcsök. Így hát ha valaki a gyümölcsös sütik rajongója, mint én, akkor bizony erőt kell venni magunkon. Ez a recept a sárgabarack egy egyszerű, muffin-szerű hasznosítása. Az egyetlen csavar a rétesliszt alkalmazása, amely levegősebbé teszi a tésztát, mintha egyszerű finomliszttel sütöttünk volna. Mindezek ellenére feltételezem, hogy a recept sima búzaliszttel is működik.

Ingredients (for a medium sized tin):
- 20 dkg sugar (I used a combo of icing and cane sugar)
- 20 dkg soft butter or margarin
- 10 dkg all purpose wheat flour
- 10 dkg strudel flour
- 5 eggs
- 1/2 pck baking powder
- 2 tbsp rum
- pinch of salt
- apricots (appr. 1 kg)

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):
- 20 dkg cukor (én porcukor és nádcukor elegyét használtam)
- 20 dkg lágy vaj vagy margarin
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 5 tojás
- 1/2 tasak sütőpor
- 2 ek rum
- csipet só
- sárgabarack (úgy 1 kg)

Preparation:
wash the apricots, halve them and remove the seeds. You can also prepare the baking tin: line with baking paper or follow the classic way, rub with butter and sprinkle with flour.

Separate the egg white from egg yolk, then adding the sugar to egg yolk blend it until smooth. Add the soft butter, the rum and combine them. As a next step mix the flours with baking powder and pour this mixture to the dough, then stir in thoroughly. Finally take the cold egg white in a separate bowl, sprinkle with pinch of salt and whip until stiff. Gently fold the egg white into the dough and then scoop the whole mass into the baking tin.

Arrange the apricot halves on the top turning them with inner side down. Bake the cake on 180°C for appr. 20-25 minutes until ready.

You can sprinkle the top of the cake with icing sugar as well if like it sweeter.

Enjoy your meal!


Elkészítés:
előbb mossuk meg a sárgabarackokat, felezzük és távolítsuk el a magját. A tepsit is előkészíthetjük: kibéleljük sütőpapírral, vagy a hagyományos módon kivajazzuk, lisztezzük.

Szétválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától, majd a cukor hozzáadásával habosan simára keverjük a masszát. Ekkor beletesszük a langyos vajat, illetve a rumot is, és eldolgozzuk. Következő lépésként a liszteket összekeverjük a sütőporral, majd ezt a keveréket a tésztához adva teljesen beledolgozzuk. Végül vegyük elő a hideg tojásfehérjét, s egy külön tálban a csipet sót hozzáadva kemény habbá verjük fel. Óvatosan összeforgatjuk a habot a tésztával, majd a masszát a tepsibe töltjük.

A sárgabarack feleket vágott oldalukkal lefelé rendezzük el a tetején. Végül 180°C-on körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kész süti tetejét porcukorral is meghinthetjük, ha valaki édesebben szereti.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment