Friday, February 17, 2012

Waldorf salad

Waldorf saláta  
GASTRO >> Everyday supper  


As by most of the classic salads there are countless recipes can be found for Waldorf salad as well. Of course I also use an updated variant and not the original recipe. The basis of this salad for me is the couple of celery and apple in creamy sauce with light taste of mayonnaise. For the creamy sauce I usually use creamy joghurt (like Greek one, but can be substituted by sour cream) and only little mayonnaise, adding a pinch of dill, too. This way we get a fresh taste of dressing and the salad will not be as heavy as in case of pure mayonnaise dressing or using real cream. Regarding ingredients I completed the Waldorf salad with walnuts and grapes. Sometimes I serve it with grilled chicken meat to get a filling dish, but we like it in its own as well.

Mint a legtöbb klasszikus salátánál, számtalan receptet találhatunk a Waldorf salátára is. Természetesen én is egy frissített változatot használok, és nem az eredeti receptet. Számomra a saláta alapját a zeller és az alma párosa adja, amit krémes szósz vesz körbe a majonéz lágy ízével. Ehhez a krémes szószhoz én általában krémes joghurtot használok (mint a görög, de helyettesíthető sűrű tejföllel is), és csak kevés majonézt, továbbá egy csipet kaprot is adok hozzá. Így egy nagyon friss ízű dresszinget kapunk, és a saláta nem lesz olyan nehéz, mint mondjuk a tiszta majonéz alapú, vagy a tejszínes változat. A hozzávalókat tekintve én dióval és szőlővel egészítem ki a Waldorf salátát. Néha sült csirkehússal tálalom, így egy tartalmasabb ételt kapva, de magában fogyasztva is nagyon jó.




Ingredients (serve 2-3):
- 20 dkg apples
- 10-15 dkg celery root (as you like celery :), try to buy a fresh one)
- 1 palmful of walnuts
- 1 palmful of grapes
- 2-3 palmful of teared lettuce leaves
- 2 dl creamy yoghurt
- 1 tbsp majonnaise (may be more if you like intensive mayonnaise taste)
- 2-3 tbsp lemon juice
- pinch of dill
- salt, pepper

Hozzávalók (2-3 személyre):
- 20 dkg alma
- 10-15 dkg zellergyökér (ahogy bejön a zeller :), próbáljunk frisset vásárolni)
- 1 maréknyi dióbél
- 1 maréknyi szőlő
- 2-3 maréknyi összetépkedett salátalevél
- 2 dl krémes joghurt
- 1 ek majonéz (lehet több is, ha intenzív majonéz ízt szeretnénk)
- 2-3 ek citromlé
- csipetnyi kapor
- só, bors

Preparation:
we can start with the dressing: take a middle-sized salad bowl, put the joghurt and mayonnaise in it, season with lemon juice, salt, pepper and dill. Whisk all together and set aside.

Peel the celery piece and julienne it: cut into thin slices, then to long thin strips. Peel the apple as well, and cut into thicker juliennes. (If you don't like juliennes, you can simple chop or dice them.) Add apple, celery and most of the walnuts and grapes to the dressing, mix then well. It's the best to put this mixture into the fridge for 1 hour to let the flavours come together.

For serving lay one big palmful of teared lettuce leaves on each plate, stack the vegetable mix on it and decorate the top with some walnuts and grapes.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
kezdhetünk az öntettel: vegyünk egy közepes méretű salátás tálat, tegyük bele a joghurtot és a majonézt, ízesítsük citromlével, sóval, borssal és kaporral. Kavarjuk jól össze, majd tegyük félre.

Hámozzuk meg a zeller darabot, és vágjuk julienne-re: előbb vékonyan szeleteljük fel, majd hosszú keskeny csíkokra daraboljuk. Hámozzuk meg az almát is, és vágjuk vastagabb julienne-re, hasábokra. (Ha nem tetszik ez a vágásmód, nyugodtan lehet simán darabolni, vagy kockára vágni a hozzávalókat.) Adjuk a dresszinghez az almát, zellert, továbbá a dió és a szőlő nagy részét, majd jól fogassuk bele. Az a legjobb, ha ezt a keveréket egy órára betesszük a hűtőbe, így az ízek összeérnek.

Tálalásnál tegyünk egy nagy maréknyi összetépkedett salátalevelet minden tányérral, ezután halmozzuk rá a zöldség keveréket, végül díszítsük a tetejét néhány dióbéllel és szőlőszemmel.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment