Friday, February 3, 2012

Rustic Green Bean Salad

Rusztikus zöldbab saláta  
GASTRO ›› Everyday supper  


Hearing the word salad people usually think of something green lettuce based, fresh and almost zero calorie food. Of course in Hungary there exists the another alternative of salad, some vegetables dip in plenty of mayonnaise which is rather a calorie bomb. This recipe I describe is somewhere in between: it has the feeling of light salad base, but the couple of cooked potatoes and fried bacon reminds us rather to an abundant dinner.

If I remember well, the original recipe is from Judit Stahl, but she enriched it with tuna. I felt it is too much, so without the fish I could serve salad dish that resemble a gentle rustic dinner.

Amikor meghalljuk a saláta szót, legtöbbünknek valami zöld saláta alapú, friss, szinte nulla kalóriás étel jut az eszünkbe. Persze Magyarországon él a másik vonal, a bő majonézben úszó, kevés zöldséget látott kalóriabomba is. Ez a saláta valahol a kettő között helyezkedik el: azért hozza a könnyű saláta alapot, de a főtt burgonya és a sült szalonna együttese inkább egy kiadós vacsorára emlékeztet bennünket. 

A saláta alapötlete, ha jól emlékszem egy Stahl Judit recept volt, de ott azt hiszem még tonhallal is dúsították. Én ezt kicsit már túlzásnak éreztem, így a hal nélkül egy szelíd falusi vacsorára hasonlító, de mégis saláta ételt kínáltam a családnak.



Ingredients (Serve 2-3):
- 100 g chopped green lettuce
- 150 g potatoes (peeled)
- 150 g green beans
- 2-3 eggs
- 6-8 slices of bacon
- 1 bay leaf
- salt, pepper
- 1 tsp mustard
- 1 tbsp white wine vinegar
- 3 tbsp olive oil

Hozzávalók (2-3 főre):
- 100 g zöld saláta mix
- 150 g burgonya (meghámozva)
- 150 g zöldbab
- 2-3 tojás
- 6-8 szelet bacon
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 tk mustár
- 1 ek fehér borecet
- 3 ek olíva olaj

Preparation:
cut the potatoes into very small cubes and the green beans for bite size. If you want to make a good job cook the potatoes and green beans in separate pot. I'm usually a bad girl, so cooked the frozen green beans together with the potatoes, seasoning with salt and the bay leaf. Prepare the eggs as well, boil them as you like (semi-hard or hard). Let both the vegetable and eggs cool a little.

When the potatoes are luke-warm you can continue with the dressing: in a salad bowl mix the mustard, vinegar and olive oil, season with salt and pepper. Add the boiled vegetables and the lettuce pieces, fold  them into the dressing. After that take a pan and fry the bacon slices until crispy.

Compose the salad: arrange the vegetable mix on the plate, you can sprinkle with the fat of bacon as well. :O Finally place the fried bacon and sliced egg pieces on the top.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
vágjuk fel a burgonyát nagyon kis kockákra, valamint a zöldbabot falatnyi nagyságúra. Ha jó háziasszonyok akarunk lenni, akkor külön lábasban feltesszük főni a zöldbabot és a krumplit. Én azonban általában rossz lány vagyok, és egy közös fazékban főzöm meg őket, ízesítem a vizet sóval és a babérlevéllel. Készítsük el a tojást is, a kívánt keménységűre főzzük. Ha megfőttek, várjunk, amíg kissé kihűl mind a zöldségek és a tojás is.

Amikor a burgonya már langyos, folytassuk az öntettel: egy nagy salátás tálban keverjük össze a mustárt, ecetet és az olíva olajat, ízesítsük sóval, borssal. Adjuk hozzá a főtt zöldségeket és a salátadarabokat, majd forgassuk össze az öntettel. Ezután vegyünk egy serpenyőt, és süssük ropogósra a bacon szeleteket.

Végül állítsuk össze a salátát: rendezzük el a zöldség keveréket a tányéron, meglocsolhatjuk a sült bacon zsírjával is. :O Végül helyezzük el a szalonnacsíkokat és a tojásszeleteket a tetején.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment